<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Als pelgrim door Roemenië

KN Redactie 7 juni 2019
image
Foto: CNS Photo - Paul Haring

Tijdens de algemene audiëntie van 5 juni blikte paus Franciscus terug op zijn reis naar Roemenië.

Afgelopen weekend maakte ik een apostolische reis naar Roemenië, uitgenodigd door de president en de minister-president. Ik dank hen opnieuw en breid mijn dank uit naar de andere civiele en kerkelijke autoriteiten en al diegenen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit bezoek. Bovenal dank ik God, die de opvolger van Petrus heeft toegestaan om naar dit land terug te keren, twintig jaar na het bezoek van Johannes Paulus II.

Als pelgrim door Roemenië

Zoals het thema van de reis aankondigde, heb ik ertoe aangespoord om ‘samen te lopen’. Ik was verheugd dat ik dit niet slechts van veraf of van bovenaf hoefde te doen, maar dat ik zelf te midden van het Roemeense volk als pelgrim door hun land kon lopen.

De verschillende bijeenkomsten benadrukten hoe waardevol en noodzakelijk het is om samen op te trekken, zowel christenen, op het niveau van geloof en liefdadigheid, als burgers, op het niveau van burgerlijke betrokkenheid.

Broederlijke relaties tussen de Kerken

Als christenen mogen we een periode van broederlijke relaties tussen de verschillende Kerken beleven. In Roemenië behoren de meeste gelovigen tot de orthodoxe Kerk, momenteel geleid door patriarch Daniel, naar wie mijn broederlijke en dankbare gedachten uitgaan.

De katholieke gemeenschap, zowel de ‘Griekse’ als de ‘Latijnse’, is levend en actief. De eenheid tussen alle christenen, hoewel onvolledig, is gebaseerd op het ene doopsel en is verzegeld door het bloed en het gezamenlijk lijden in de donkere tijden van vervolging, vooral in de vorige eeuw onder het atheïstische regime.

Er is ook een lutherse gemeenschap die het geloof in Jezus Christus belijdt en een goede verstandhouding heeft met orthodoxen en katholieken.

Samen optrekken richting grotere eenheid

We hadden een zeer hartelijke ontmoeting met de patriarch en de heilige synode van de Roemeens-orthodoxe Kerk. Daarin heb ik opnieuw de wens van de katholieke Kerk uitgesproken om samen op te trekken richting een grotere eenheid, waartoe het Roemeense volk tijdens het bezoek van de heilige paus Johannes Paulus II profetisch opriep.

Het Onzevader: christelijk gebed bij uitstek

Deze belangrijke oecumenische dimensie van de reis bereikte haar hoogtepunt tijdens het plechtige gebed van het Onzevader in de nieuwe, imposante orthodoxe kathedraal van Boekarest. Het was een moment van sterke symbolische waarde, omdat het Onzevader het christelijke gebed bij uitstek is, het gemeenschappelijke erfgoed van alle gedoopten.

Niemand kan zeggen ‘mijn Vader’ en ‘uw Vader’; nee: het is ‘Onze Vader’. We hebben aangetoond dat eenheid de legitieme diversiteit niet wegneemt. Moge de Heilige Geest ons leiden om steeds meer te leven als kinderen van God en broeders onder elkaar.

Icoon van de Kerk

Als katholieke gemeenschap hebben we drie eucharistische liturgieën gevierd. De eerste was in de kathedraal van Boekarest, op 31 mei, het feest van de Visitatie van de Maagd Maria, een icoon van de Kerk onderweg in geloof en liefde.

De tweede Eucharistie was in het heiligdom van Sumuleu Ciuc, bestemming van vele pelgrims. Daar verzamelt de heilige Moeder van God de trouwe mensen in de verscheidenheid van talen, culturen en tradities.

Getuigenis van barmhartigheid

De derde viering was de Goddelijke Liturgie in Blaj, het centrum van de Grieks-katholieke Kerk in Roemenië. Hier werden zeven Grieks-katholieke bisschoppen zalig verklaard, getuigen van de vrijheid en genade van het Evangelie.

Een van deze nieuwe zaligen, mgr.. Iuliu Hossu, schreef tijdens zijn gevangenschap: “God heeft ons in deze duisternis van lijden gezonden om te vergeven en te bidden voor de bekering van allen.” Als we denken aan de verschrikkelijke folteringen waaraan deze mensen werden blootgesteld, zijn zijn woorden een getuigenis van barmhartigheid.

Kruispunt tussen het Westen en het Oosten

Bijzonder krachtig en feestelijk was de ontmoeting met jongeren en gezinnen in Iaşi, een oude stad en een belangrijk cultureel centrum, een kruispunt tussen het Westen en het Oosten.

Het is een plek die ertoe uitnodigt om wegen te openen waarop men samen kan lopen, in de rijkdom van diversiteit, in een vrijheid die de wortels niet afsnijdt. Deze ontmoeting had ook een mariaal karakter en eindigde met het toevertrouwen van jongeren en gezinnen aan de heilige Moeder van God.

De laatste etappe van de reis was een bezoek aan de Roma-gemeenschap van Blaj. In deze stad zijn de Roma zeer talrijk en daarom wilde ik hen begroeten en opnieuw een oproep doen tegen elke vorm van discriminatie van mensen van welke etnische afkomst, taal en religie dan ook.

Vruchten voortbrengen

Geliefde broeders en zusters, we danken God voor deze apostolische reis en we vragen Hem, op voorspraak van de Maagd Maria, dat ze overvloedige vruchten zal voortbrengen voor Roemenië en voor de Kerk in die streken. (Vert. FP)

Bekijk hier een beeldverslag van de reis.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.