fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Amerikaan loopt 4500 km naar Mars voor het Leven Washington

KN Redactie 18 januari 2019
image
John Moore op de route tussen San Francisco en Washington. Laura Moore via CNA

John Moore liep van San Francisco naar Washington om aanwezig te kunnen zijn bij de March for Life en aandacht te vragen voor het leven.

John Moore begon zijn pelgrimage in april vorig jaar in San Francisco. Afgelopen weekend kwam hij aan in Washington. Op tijd voor de Mars voor het Leven die daar vrijdag plaatsvindt.

De Amerikaan uit Gallup in de zuidelijke staat New Mexico werd op zijn 4500 kilometer lange tocht begeleid door dochter Laura, een van zijn zes kinderen. Zij reed mee en verleende onderweg assistentie. Laura checkte vooraf haar vaders dagelijkse route, zorgde voor genoeg water en voedsel en haalde hem aan het eind van de dag op om hem naar een hotel te brengen.

Hulp langs de route

Zodra ze San Francisco hadden verlaten, kregen ze bovendien veel hulp van mensen langs de route, zo vertelt Laura. “In San Francisco waren er een hoop mensen die hem lastig vielen en vreselijke dingen naar hem riepen. Maar hoe verder we weg waren van San Francisco, hoe meer steun we ontvingen. Hij had die nare dingen wel verwacht, maar hij hield gewoon zijn mond dicht en bleef wandelen.”

“Het verraste me eigenlijk hoeveel niet-gelovigen geïntrigeerd waren door wat hij deed”, gaat Laura verder. “Er waren een aantal mensen die stopten om met ons te praten en die helemaal niet gelovig waren en niks wisten over de Mars voor het Leven. Mensen stopten om mijn vader water te geven, sommige mensen liepen zo ver als ze konden met hem mee en sommigen gaven hem geld. Heel veel mensen hebben hem gezegd hoe fantastisch ze het vinden.”

Ervaren pelgrim

John Moore wil het geld dat hij onderweg heeft ontvangen aan Knights of Columbus schenken voor echo-apparatuur in zwangerschapsklinieken. De katholieke lekenbeweging doneerde kort geleden het duizendste apparaat aan een kliniek in het bisdom Arlington.

Het is niet de eerste keer dat Moore op pelgrimstocht ging. Zo liep hij al dertien keer naar het Heiligdom van Chimayo, New Mexico, liep hij naar het feest ter ere van O.L.V. van Guadalupe in Las Cruces, New Mexico en naar de Cristo Rey berg bij El Paso in Texas. Op zijn tochten draagt hij altijd een houten kruis mee en zo ook op deze tocht naar Washington.

Lopen voor God

In een interview met Columbia Magazine legde Moore uit waarom hij deze pelgrimages maakt: “Ik loop om nederig te worden voor God, om een getuige van Christus te zijn en om te bidden voor anderen. Het is een tocht van geloof.”

“Als ik in niemandsland ben, bid ik altijd de rozenkrans. Het is gevaarlijk als je zo’n pelgrimage als deze loopt. Je kunt niet naar muziek luisteren. Je moet altijd opletten en gefocust blijven.”

Groot geloof

Hij biecht op: “Ik ben eigenlijk nogal bang aangelegd. Ik heb een hekel aan grote hoogtes en moet grote bruggen over. En hoe verder oostwaarts we komen, hoe meer verkeer er is en dat jaagt me ook angst aan. Het is elke dag een opgave en soms heb ik geen zin om te wandelen, maar je moet gewoon op weg gaan en geen gekke dingen doen. Het vraagt om een hoop geloof. Je geloof moet groter zijn dan je angsten.”

Het is Moore niet te doen om aandacht of succes. “Ik wil me gewoon aan mijn belofte houden, een belofte die ik heb gedaan aan de Knights of Columbus, aan de mensen van de Mars voor het Leven, aan de ongeboren kinderen en aan God.”

Mars voor het Leven

De Mars voor het Leven vindt vrijdag plaats in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Er worden net als in 2018 en 2017 honderdduizenden mensen verwacht. (CNA/Vert. SK)