fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Audrey Assad in drie songs

KN Redactie 26 mei 2017
image
Audrey Assad

[FILMPJES] De katholieke singer-songwriter Audrey Assad komt naar Nederland. Een beeld van haar in drie songs, die ze zelf toelicht.

In Katholiek Nieuwsblad vertelt Assad (33) hoe ze opgroeide in de gesloten gemeenschap van de Plymouth Brethren, een afsplitsing van de anglicaanse Kerk, en hoe ze uiteindelijk katholiek en muzikante werd.

Verstand én hart

Ze breekt een lans voor christelijke muziek die en het hart, en het verstand aanspreekt. “Ik houd van liederen die echt iets te vertellen hebben, door intellectuele dingen te combineren met eerlijkheid. Vaak krijg je óf het één, óf het ander: het verstand of het hart. Ik wil graag een balans tussen beide verwerken in mijn teksten, iets wat je niet veel hoort in andere christelijke muziek. Ik luister zelf eigenlijk weinig naar christelijke muziek, omdat juist dat evenwicht er vaak ontbreekt.”

Audrey Assad in drie songs

“Voor mijn liederen laat ik mij inspireren door katholieke gebeden, stukken oude muziek en poëzie. Het lied ‘I shall not want’ is gebaseerd op de ‘litanie van de nederigheid’ en is mij zeer dierbaar. Het is een ingewikkeld gebed en mijn lied probeert het iets toegankelijker te maken.”

“‘Even Unto Death’ is een belangrijk lied voor mij, omdat het geïnspireerd is door de recente martelaren uit het Midden-Oosten. Hun lot ligt mij na aan het hart, ook omdat mijn vader ooit uit Syrië is gevlucht.”

“‘You Speak’ is een van mijn favorieten, gebaseerd op een uitspraak van Moeder Teresa. Het is een lied dat ik persoonlijk nog beter moet leren bidden: ‘In de stilte van mijn hart spreekt U.’”

Spreken, optreden en lofprijzing

De Amerikaanse Assad zal op 31 mei en 1 juni in Nederland zijn op uitnodiging van de Katholieke Studenten Utrecht. Op 31 mei treedt ze op en spreekt ze over ‘Geloof, seksualiteit en vrouw-zijn’, op 1 juni verzorgt ze een lofprijzingsavond in de Utrechtse Gerardus Majellakerk. Beide avonden zijn bedoeld voor jongeren tussen 15 en 35 jaar.