<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Baybasin nóg onschuldiger

KN Redactie 4 februari 2016
image

Derksen presenteerde het boek afgelopen vrijdag op de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. Het is veel dunner dan zijn voorganger Verknipt bewijs (2014). Een goed idee, want nu kan een groter publiek (inclusief parlementariërs en journalisten) ingewijd worden in het showproces dat ons land tegen Baybasin heeft gevoerd. Het belangrijkste nieuws is dat de verdediging eindelijk over de originele gemanipuleerde taps beschikt. De conclusie daaruit was al te vinden in het artikel Brengt 2016 bevrijding voor Baybasin? in de kersteditie van KN, waarvan de alinea over Derksen door de wetenschapsfilosoof zelf was nagelezen en toegespitst. Vandaar dat we toen al konden melden dat alle rechterlijke overwegingen voor de veroordeling van Baybasin onderuit zijn gehaald.

Derksen sprak in Leusden ook over Demmink, hoewel hij diens affaire in de boeken juist zorgvuldig buiten beschouwing laat. Wanneer je twee dossiers tegelijk aankaart, zo legde hij nu uit, zal men het zwakste argument daarin aangrijpen om het geheel niet te hoeven onderzoeken. Dat dit bij het herzieningsverzoek van Baybasin in 2011 toch gebeurd was, noemde hij “stom”.

Dat was tegen het zere been van mr. Adèle van der Plas, advocate van Baybasin én van de Turkse mannen die aangifte tegen Demmink hebben gedaan. De affaire Demmink was de drijfstof voor Baybasins herziening gebleken, legde ze pittig uit. Juist de aantijgingen aan het adres van de toenmalige secretaris-generaal van Justitie, hadden mr. Diederik Aben doen besluiten het dossier niet te sluiten.

De advocaat-generaal van het parket bij de Hoge Raad staat volgens Derksen nu voor een van de moeilijkste beslissingen van zijn carrière. Als Aben de onrechtmatigheid van Baybasins veroordeling erkent, heeft dat verregaande gevolgen voor alle echelons van de Nederlandse rechtsstaat. Maar ook de politiek, die al zo lang werkeloos toeziet, gaat af als een gieter. Met uitzondering dan, aldus Derksen, van enkele individuen als Louis Bontes (VNL) en Pieter Omtzigt (CDA). ISVW-uitgever Erno Eskens riep op tot een parlementaire enquête, net als eerder de oud-gevangenisdirecteuren. Die lijkt inderdaad onafwendbaar.

Maar ja, voor het bestraffen van de rechtsstaat heb je de rechtsstaat nodig. En dat die zichzelf niet reinigt, weten we al sinds de Tweede Wereldoorlog. (HR)

**Ton Derksen, De Baybasin Taps. Een politiek gevangene in Nederland. Uitg. ISVW, 158 pp., pb., € 22,50, ISBN 978 94 91693 76 2.**