<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Een moord voor 500 roebel

Michaël As 23 augustus 2024

In 1953 kwam een grote groep gelovigen voor het feest van Maria Tenhemelopneming in het geheim bijeen in het dorpje Velyki Komjaty, aan de voet van de door communistisch Rusland geannexeerde Karpaten. De Grieks-katholieke priester Petro Oros hoorde biecht en vierde met hen de heilige Mis.

Kateryna Stanko, die Oros vergezelde, vertelt hoe die avond een verdacht personage bij de priester kwam biechten. “Petro Oros moet gevoeld hebben dat hij in gevaar verkeerde. Hij besloot te wachten, om pas de volgende morgen in alle vroegte te vertrekken naar het station van Siltse. Terwijl ik daar een treinkaartje ging kopen, wachtte Oros op mij op het balkon van een goederenwagon.

Plots stapte politieagent Povsjik uit het dorp Boharevytsia het station binnen. Hij liep rechtstreeks op mij af en vroeg bars: ‘Waar is hij?’. Ik antwoordde dat ik dat niet wist. Daarop liep Povsjik naar seinhuiswachter Kepych; die liet hem zien waar Oros was.

Wij werden meegevoerd naar het stadje Zarichchia. Bij het wegkruis, dat er nog altijd staat, stopte Povsjik. Oros zei tegen hem: ‘Laat me alsjeblieft gaan.’ Waarop de politieman antwoordde: ‘Je kunt maar beter beginnen te bidden, want je gaat er zo aan.’

Twee schoten

Oros knielde neer voor het kruis, waar hij gehaast Onze Lieve Heer, die hij bij zich droeg, consumeerde. Plots klonken achter hem twee schoten uit het pistool van Povsjik. Een van de kogels kwam door Oros’ kin weer naar buiten. De priester zakte dodelijk getroffen ineen.

Ik rende naar het dichtstbijzijnde huis; een van de mensen die naar buiten holde was de burgemeester van het stadje. Toen hij zag wat er gebeurd was, ging hij vol verontwaardiging tekeer tegen de politieman, die vervolgens tegen hem schreeuwde: ‘Als ik jou was, zou ik mijn mond maar houden, want anders doe ik bij jou hetzelfde.’ Later pochte Povsjik tegen zijn vrienden dat hij 500 roebel voor de moord had gekregen.”

https://www.kn.nl/categorie/bijvoorbeeld/

De Grieks-katholieke priester Petro Pavlo Oros, die op 14 juli 1917 in het Hongaarse Biri het levenslicht zag, werd in 1944 in het geheim tot bisschop van Mukachevo gewijd. Na de oorlog weigerden Russische soldaten het gebied weer te verlaten. Petro Pavlo Oros werd gevraagd zich aan te sluiten bij de door Rusland gecontroleerde orthodoxe Kerk. Zijn weigering zou uiteindelijk leiden tot zijn dood op 27 augustus 1953.

Paus Franciscus verklaarde Petro Pavlo Oros in 2022 als martelaar zalig.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.