<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Hoe de heilige Jozef 800 gevangenen redde: het wonder van Dachau

Michaël As 19 maart 2025

Tachtig jaar geleden veroverden geallieerde troepen de brug over de Rijn bij Remagen. De Amerikanen drongen nu diep door in Duitsland. München, de geboorteplaats van het nationaalsocialisme, was een van hun doelwitten. Maar Dachau kwam eerst.

Proefkonijnen

Het concentratiekamp onder de rook van München werd gebruikt voor medische experimenten, mensen dienden als proefkonijnen. In de eerste maanden van 1945 stierven dagelijks zo’n honderd mensen aan ziekte of honger. Omdat er in het kamp een tekort was aan kolen, konden de crematoria het tempo van het sterven niet bijhouden.

Dwangarbeiders in de fabrieken vertelden dat de Amerikanen oprukten. In het overvolle kamp kwamen echter met de dag meer gevangenen, afkomstig van kampen aan het oprukkende front. En toen begrepen ze dat zij ‘hun’ kamp nooit levend zouden verlaten.

De Poolse bisschop Franciszek Korszyński wijdde zich speciaal toe aan de heilige Jozef en legde zijn lot in zijn handen, waarop medegevangenen zijn voorbeeld volgden.

Patroon van Polen

Op 14 april 1945 besloten de Poolse priesters een noveen te bidden tot sint-Jozef, patroon van Polen, die de Zoon van God beschermd had tegen de dood. Zij beloofden hem dat als hij hun zou redden, zij naar zijn heiligdom Kalisz zouden gaan om hem ‘thuis’ te bedanken. Negen dagen later wijdden achthonderd gevangenen hun leven toe aan de heilige Jozef.

https://www.kn.nl/categorie/bijvoorbeeld/

Wat zij niet konden weten, was dat SS-leider Heinrich Himmler diezelfde dag opdracht gaf tot vernietiging van het kamp: “De vijand mag geen enkele gevangene levend aantreffen.” Besloten werd de week daarop, op 29 april 1945, om negen uur ’s avonds brand in het kamp te stichten, waarop de SS het met gevangenen en al zou vernietigen.

Belofte nagekomen

Die zondag, vier uur voor de ‘deadline’, klonk ineens: “Amerikanen!” Een gevangene haastte zich naar de poort. Daar werd hij door de bewakers terstond doodschoten. Tot ieders verbijstering stonden verkenners van het Amerikaanse leger voor de poort. Hadden de geschokte mannen buiten het kamp treinwagons vol dode lichamen gevonden, nu zagen zij achter elektrische draden 32.000 skeletten die hun emoties niet de baas konden.

Een legeraalmoezenier sprak tot de gevangenen: “Laten we nu eerst het Onzevader bidden om God te danken.” De Poolse priesters knielden neer om God én de heilige Jozef te bedanken. Ze hielden woord en gingen op bedevaart naar sint-Jozef in Kalisz.

In 1997 prees paus Johannes Paulus II in Kalisz, het oudste heiligdom van sint-Jozef ter wereld, de nog levende priesters van Dachau, omdat ze hun belofte aan de heilige waren nagekomen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.