<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Over de martelaren van China

Michaël As 21 juni 2024

“Ik had gehoord dat het heel moeilijk was om de Chinezen te bekeren en daarom wilde ik absoluut niet, maar dan ook nooit van mijn leven, naar China.” De Franse jezuïet Rémy Isoré klopte in 1881 op de deur van zijn provinciale overste om hem te vertellen dat hij graag naar Zambia zou worden gezonden.

Afrika was in die tijd allesbehalve een paradijs. Missionarissen hielden het daar zelden langer dan een paar jaar vol. Werden ze niet vermoord, dan bezweken ze wel aan een of andere ziekte. Toen zijn meerdere hem vroeg waarom hij naar zo’n gevaarlijk oord wilde, antwoordde broeder Rémy: “Omdat ik verlang naar het martelaarschap.”

De provinciale overste, die net was teruggekeerd van een bezoek aan China, antwoordde daarop: “Je weet niet wat je vraagt. Wil je het martelaarschap? Ga dan maar naar China. Daar bieden ze je veel meer kansen. Dat is dus geregeld: Jij gaat naar China.”

Christenhatende sekte

Rémy Isoré zou over deze dramatische ontmoeting zeggen: “Op dat moment begreep ik dat het de wil van God was dat ik naar China zou gaan. Vreugde en dankbaarheid vulden toen mijn hart.” Een jaar later vinden we de jonge broeder in China, waar hij, na zich de taal meester te hebben gemaakt, priester wordt gewijd.

Echt vrienden hadden de westerse mogendheden in China niet gemaakt met hun expansiepolitiek. Gesteund door keizerin-regentes Cixi jaagt de christenhatende sekte van de Boksers op de westerse missionarissen.

“Op dat moment begreep ik dat het de wil van God was dat ik naar China zou gaan. Vreugde en dankbaarheid vulden toen mijn hart.”
- Jezuïet Rémy Isoré

Om bij te komen van alle spanningen vertrekt pater Rémy naar een rustigere missiepost van de jezuïeten. Daar aangekomen hoort hij echter hoe zijn post in Weixian wordt bedreigd. Nog de volgende dag vertrekt hij weer naar ‘huis’ om zijn gelovigen niet in de steek te laten. Onderweg bezoekt hij pater Modeste Andlauer in het dorp Wuyi.

‘Rechts als je christen bent’

Daags daarop horen ze plots zwaar bonken op hun deur. De twee paters vluchten de kapel binnen en barricaderen de ingang. De Boksers waren eigenlijk alleen maar gekomen om een aantal van hun kompanen, die de winter daarvoor gevangen waren genomen, te bevrijden, maar in de kapel vinden ze de twee missionarissen geknield voor het Allerheiligste.

https://www.kn.nl/categorie/bijvoorbeeld/

Daarop worden alle dorpelingen verzameld op het grote plein, waar ze voor de keuze worden gesteld: “Een stap naar rechts als je christen bent. Wie links blijft staan is veilig.” Ongeveer dertig mensen stappen naar rechts, onder wie de twee Franse missionarissen.

Modeste Andlauer en Remy Isoré werden in het jubeljaar 2000 door paus Johannes Paulus II als martelaren van China heiligverklaard.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.