Ze moet buitengewoon mooi zijn geweest, als we de oude levensbeschrijvingen mogen geloven. Niet alleen was de Zweedse erg mooi, maar Ingrid Olovsdotters ouders waren ook heel rijk. De mannen zwermden dan ook als vliegen om haar heen. En een van hen, Sigge, viel bij pa en moe zo in de smaak dat hij met haar mocht trouwen.
Echt blij was Ingrid daar niet mee. Ze voelde zich geroepen tot het religieuze leven, maar vaders wil was wet. Bovendien had ze weinig keus. Ze hield van de mariale spiritualiteit van de paters dominicanen die zich eerder in Skänninge hadden gevestigd, maar een klooster voor vrouwen was er niet.
Wanneer Sigge korte tijd later sterft, weigert de jonge weduwe verder iedere hand. Met een groep vrouwen vertrekt ze voor een bedevaart naar het Heilig Land om van daaruit naar Rome te gaan en vervolgens in het heiligdom van de heilige Jakobus in het Spaanse Compostela te belanden. Daarop keert zij weer naar huis terug.
Terug in Zweden wil Ingrid nog maar één ding: zich voor altijd toewijden aan een leven van gebed en boetedoening. In een oude levensbeschrijving wordt beschreven hoe de duivel haar plannen wil dwarsbomen. Met behulp van enerzijds geld van thuis en anderzijds de geestelijke bijstand van de paters dominicanen wil zij een eerste zusterklooster stichten.
“Van heinde en verre kwamen gelovigen naar het Sint-Ingridsklooster om te bidden”Tweet dit!
Geschreven wordt hoe een aanzienlijk man met een leger van ridders de ongeletterde bevolking van Skänninge bang maakt voor de vrouwen, die geen heiligen zouden zijn, maar heksen. Het loopt echter niet als beraamd, want vervuld van angst slaan de mannen en vrouwen massaal het kruisteken, waarop de duivel net zo snel verdwijnt als hij gekomen is. De heilige vrouwen worden daarop vol gejuich onthaald.
Met toestemming van de paus zal Ingrid in 1272 het eerste dominicanessenklooster van Zweden openen. Zij wijdt het toe aan de heilige Maarten, vanwege het Sint-Maartenskerkje dat er al stond. Later zou het echter tot Sint-Ingridsklooster worden omgedoopt.
Als priorin keert Ingrid van Zweden in 1282 naar haar Schepper terug. Meteen al komen gelovigen van heinde en verre naar het klooster om te bidden, waarbij vele wonderen aan haar voorspraak worden toegeschreven.
Ingrids broer Johan kreeg een dochter: Kristina. Zij trouwde met advocaat Birger Persson. Hun geluk mocht echter niet lang duren, want Kristina overleed op jonge leeftijd. Birger hertrouwde en kreeg een dochter: Birgitta. En zij is nu patrones van Europa.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.