Een oogoperatie moest verbetering brengen, maar die mislukte. De zesjarige Dolores Sopeña zou half blind verder door het leven moeten gaan. Ze was zeventien jaar oud toen haar vader een baan kreeg bij de kerkelijke rechtbank. Het leven om haar heen was één groot feest, maar al die humbug was niets voor haar.
Daar vond ze God niet. Iedereen had geld, maar niemand zorgde voor de twee zussen die tyfus hadden opgelopen. En wat te denken van de arme melaatse? In het diepste geheim ontfermde Dolores zich over hem, niemand mocht dat weten. Als ze daar thuis achter zouden komen, zouden ze dat zeker verbieden. Verder bezocht de Spaanse met haar moeder armen en gevangenen.
Vader kreeg promotie, maar daarvoor moest hij wel naar Puerto Rico en later naar Cuba. Het was een grote stap voor de ondertussen 23-jarige. Ver van huis ontmoette ze de pater jezuïet Goicoechea en met zijn hulp richtte zij de Dochters van Maria op, die zich ontfermden over de vele uit Afrika afkomstige slaven en hun kinderen. De vrouwen leerden hun lezen en schrijven – en de Catechismus.
Later in Cuba wilde Dolores intreden bij de Zusters van Liefde, maar dat feest ging niet door vanwege haar slechte ogen. Na de dood van moeder Nicolasa besloot het gezin terug te keren naar Spanje. Dolores toonde zich een goede dochter en hielp haar vader wanneer en waar ze maar kon. Maar toen de goede man enkele jaren later ook overleed, stond Dolores op de stoep van de salesianen om in te treden.
Nooit eerder had ze een contemplatief leven geleid, maar een ding wist ze zeker: dit was niets voor haar. En zo stond ze tien dagen later weer op dezelfde stoep, maar nu met de neus de andere kant op. In de jaren die volgden stichtte ze gemeenschappen voor de opvang van de armen en voor de arbeiders, die in het geloofsvijandige Spanje veelal niets met de Kerk te maken wilden hebben.
Tenslotte stichtte ze ook nog de Zusters van het Catechetisch Instituut Dolores Sopeña. Op 10 januari 1918 zou ze, 69 jaar oud, naar haar Schepper terugkeren, maar ze werd niet vergeten. Wanneer in 2005 de Spaanse Dayanna Cantos van de vierde verdieping uit het raam valt, wordt het bewusteloze meisje in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht.
De coma is diep, hersenactiviteit nauwelijks waarneembaar. Zusters van de ondertussen zalige Dolores Sopeña geven de moeder van het meisje een relikwie van hun ordestichtster. Zij moet die op het hoofd van Dayanna leggen, waarbij ze samen een noveen zullen bidden.
Het wonder gebeurt. Enkele dagen later komt Dayanna bij kennis. Ze kijkt vrolijk rond en verlaat korte tijd later weer het ziekenhuis.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.