fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Buurman & Buurman

Hettie van der Ven 19 februari 2016
image

Het enige verschil tussen Buurman A en Buurman B is de gele, respectievelijk rode trui. Verder zijn het twee identieke kale mannetjes, beiden gekleed in spijkerbroek, een blauw mutsje dragend en zeer doortastend als klussers.

Het duo is geliefd bij kinderen, maar ook bij de ‘al wat ouderen’ onder ons, want de Tsjechoslowaakse serie wordt gemaakt sinds 1976. In Nederland zendt de VPRO de stop-motion animatie uit vanaf 1985.

Veertigste verjaardag

Niet alleen de fans worden wat ouder, Buurman en Buurman (een naam hebben ze in Nederland niet, in Tsjechië heten ze Pat & Mat) zelf ook. Ze vieren dit jaar hun veertigste verjaardag met zeven nieuwe filmpjes. Deze zijn nu, achter elkaar geplakt, in de bioscoopzalen te zien.

Allesvernietigend project

Het recept is al die jaren niet gewijzigd. In een tijdsbestek van zes tot zeven minuten weten de buurmannen een relatief eenvoudige klus steevast uit de hand te laten lopen tot een allesvernietigend project in of rondom huis.

Voor mekaar!

In de nieuwe reeks wordt ondermeer een sinaasappelpers verbouwd tot een monsterlijk apparaat dat de vruchten vernietigt, geeft een zonnescherm genoeg aanleiding om de halve tuin te slopen en is het noodzakelijk dat voor het betegelen van de badkamer de decoupeerzaag in de badkuip wordt gezet. Na het leggen van wat laminaat is het huis nagenoeg onbewoonbaar geworden. Iedere aflevering eindigt positief met de kreet A je to!, in het Tsjechisch zoiets als ‘Voor mekaar!’

Ontroerend

De buurmannen zijn creatief en zitten vol energie, maar handig zijn ze beslist niet. Ontroerend daarentegen tegen wel. Ze zetten tegen de klippen op door, zijn altijd optimistisch en maken nooit ruzie. Het zijn blijmoedige, nagenoeg inwisselbare karakters die maar wat aanstuntelen.

Plezier

Toch kraaien de kleinste kinderen het in de volle filmzaal uit van plezier, de wat groteren staren gebiologeerd naar het scherm en op de gezichten van veel ouders verschijnt een geamuseerde glimlach.

Veilige zekerheden

Hoe het kan dat een veertig jaar oude serie met kleipoppetjes nog altijd zo populair is? Wellicht zit het ‘m in de veilige zekerheden waaraan het in deze tijd soms ontbreekt: onvoorwaardelijke vriendschap, eeuwigdurend optimisme en een vertrouwde, huiselijke omgeving.

Heel tevreden

Bij weer een “Ja hoor, heel mooi” uit de monden van de buurmannen na de zoveelste wanstaltige behang- of reparatieactie, kun je haast niet anders dan ook even heel tevreden zijn.

Film: Buurman & Buurman (2016), Tsjechië, 56 min. Regie: Marek Benes, met stemmen van Kees Prins en Siem van Leeuwen.

KN Kijkwijzer
Alle leeftijden