<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Blijf waar je bent

Paul Graas 31 augustus 2021

“Ik zeg jullie niet: trouw niet. Ik zeg jullie niet: verlaat de stad en de wereldse zaken. Nee. Blijf waar je bent, maar beoefen de deugden. Ik zou willen dat degenen die te midden van de steden wonen, meer schitteren omwille van hun deugdzaamheid dan degenen die in de bergen zijn gaan wonen. De reden is dat hieruit een groot goed kan volgen, aangezien niemand een licht aandoet en het onder de korenmaat zet.”

Deze tekst is genomen uit een homilie van de heilige Johannes Chrysostomus (Antiochië, 345 – Pontus, 407). Recent kwam ik hem tegen en hij zette me aan het denken. Want deze aansporing van een Oosterse kerkvader is denk ik heel toepasselijk is voor ons, westerse eenentwintigste-eeuwse christenen.

‘Jij? Katholiek?’

Als belijdend katholiek ben je een minderheid in Nederland. Het is me vaker gebeurd in mijn studententijd en later ook op kantoor: ik vertelde aan een medestudent of collega dat ik katholiek ben en dat het geloof enorm belangrijk is in mijn leven. Dan keken ze me met fascinatie aan en zeiden iets in de trend van: ‘Jij? Katholiek? Geloof je dat echt?’ Ze zeiden dat niet op een veroordelende manier, maar meer met ongeloof: Bestaat dat nog? Zijn er nog normale mensen die zo in het leven staan?

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sommigen gaan vervolgens meteen kritische vragen stellen over kindermisbruik, homohuwelijk, anticonceptie, de macht van de paus, enz., enz., enz. Je hebt het vast zelf ook meegemaakt. Met anderen heb je prachtige gesprekken over de zin van het leven, mooie herinneringen die zij hebben aan het geloof in hun kindertijd en oprechte belangstelling over wat je bezielt.

Achterlijk en belachelijk

Ik moest denken aan de christenen van de eerste eeuwen. Soms kunnen we namelijk denken dat het verleden altijd beter was voor de Kerk; dat de christenen van vroeger het makkelijker hadden dan wij. Maar de eerste christenen leefden in een Romeinse maatschappij die behoorlijk decadent en relativistisch was.

Het christelijk geloof werd gezien als een vreemde en exotische levensovertuiging en botste soms frontaal met de levenswijze van de meerderheid. Veel mensen beschouwden het christelijk geloof zelfs als een achterlijke en belachelijke godsdienst die ook nog een claim deed op de waarheid, zonder ruimte te laten voor andere godsdiensten. Naar mijn mening zijn de overeenkomsten met onze huidige toestand duidelijk te zien.

“Ga naar school, naar kantoor, naar de kroeg of naar de tennisclub en laat het licht van het geloof schijnen met jouw prachtig leven.”
- Paul Graas

Onze oudste broers en zussen in het geloof vertrokken niet uit die maatschappij. Ze zeiden niet tegen de heidenen: “Ga maar lekker verder met je decadente leven. Als je niet wil luisteren, brand maar lekker in de hel. Wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Nee. Ze bleven in de steden en dorpen, oefenden hun beroepen uit en probeerden met hun authentieke levenswijze te laten zien dat het christelijk geloof in staat is om de diepste verlangens van het hart te vervullen en zin aan het leven te geven. Ze deden dat met hun voorbeeld, hun deugdzaamheid en hun vreugde – zoals Johannes Chrysostomus aanspoorde. Uiteindelijk wisten de christenen door hun getuigenis de meerderheid van die decadente maatschappij voor Christus te winnen.

God doet de rest

Durf je te hopen dat dit opnieuw kan gebeuren? Durf je te hopen dat wij, jonge christenen, in staat zijn om Nederland voor Christus te winnen? Wellicht denk je dat jij daartoe niet in staat bent; dat je niet voorbeeldig genoeg bent; dat je niet over de talenten bezit om anderen te overtuigen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Chrysostomus schrijft verderop in zijn homilie dat het enige wat nodig is, is een edelmoedige houding. En vervolgens schrijft hij:

“David was jong; Jozef, een slaaf; Aquilas oefende handarbeid uit; de verkoopster in het paars had de leiding over een werkplaats; een ander was de bewaker van een gevangenis; een ander, soldaat, zoals Cornelius; een ander was ziek, zoals Timoteüs; een ander was een weggelopen slaaf, zoals Onesimus, en toch was dit geen obstakel voor hen, en wisten ze allemaal te stralen in deugdzaamheid: mannen en vrouwen, jong en oud, slaaf en vrij, soldaten en landgenoten.”

Blijf waar je bent. Vraag aan de Heilige Geest om een edelmoedig hart. Ga naar school, naar kantoor, naar de kroeg of naar de tennisclub en laat het licht van het geloof schijnen met jouw prachtig leven. God doet de rest. Hij zal wonderen doen waar je niet eens van durfde te dromen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.