<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Breng de kerststal tot leven

Paul Graas 14 december 2021

In de huizen van de meeste katholieke gezinnen is er in de kersttijd een kerststal te vinden. De aanwezigheid van de kerststal brengt ons in herinnering waar Kerstmis uiteindelijk om draait: de geboorte van Jezus.

Maar de stal en de figuurtjes kunnen veel meer betekenen dan alleen de herdenking van de verjaardag van Jezus. Ze kunnen ook helpen om het kerstverhaal echt tot leven te brengen in jouw hart. Want als er iets is dat Jezus wil, dan is het om opnieuw geboren te worden in jouw hart en om jou te overspoelen met Zijn vreugde en vrede.

Bidden met je verbeelding

Wat ik bedoel met de kerststal tot leven brengen is niet dat jij en jouw familie een levensgrote stal maken en verkleed het verhaal naspelen (al is dat volgens de traditie wel de oorsprong van de kerststal, met de heilige Franciscus van Assisi in het stadje Greccio). Wat ik bedoel is dat je de kerststal kunt gebruiken om te bidden met je verbeelding.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Als we denken aan bidden, dan denken we vooral aan dingen zoals woorden, gevoelens, stilte en gezang. Maar je kunt ook bidden met je verbeelding. Stel je voor: jouw familie gaat door een moeilijke periode. Jij probeert ze te helpen, maar je weet niet wat je kunt doen. Je besluit om te bidden voor deze zaak. Tijdens het gebed kun je proberen om je voor te stellen wat Jezus zou doen als Hij in jouw situatie was. Je gebruikt daarvoor je verbeelding. Je ziet voor je hoe Jezus bij jou thuis is en hoe Hij probeert je familie te helpen.

Tegelijkertijd vraag je om wijsheid aan de Heilige Geest: “Kom Heilige Geest en verlicht mij. Schenk mij de wijsheid en de kracht om te handelen zoals Jezus dat zou doen.” Mijn ervaring is dat je op deze manier vaak tot mooie en concrete inzichten kunt komen, doordat je in je verbeelding Jezus ziet handelen, waar jij, met Zijn genade, zo ook zou kunnen handelen.

Verplaats je in het Evangelie

Het mooie is dat je het ook ‘andersom’ kunt doen: in plaats van je voor te stellen wat Jezus in jouw situatie zou doen, kun je je voorstellen wat jij zou doen in het leven van Jezus. Je opent het Evangelie, je kiest een bepaald verhaal uit en je leest het terwijl je je verbeelding gebruikt om jezelf te verplaatsen naar die situatie, alsof je een personage in het verhaal bent.

“De verbeelding is een prachtig vermogen van de mens. Hoe mooi is het als we het vaker gebruiken om te bidden, om het verhaal van Jezus echt tot leven te brengen.”
- Paul Graas

De ene keer ben je een blinde die genezing nodig heeft. Een andere keer ben je een persoon langs de weg die door Jezus gevraagd wordt om Hem te volgen. Weer een andere keer kijk je vanuit de menigte toe hoe Jezus Zijn kruis naar Golgotha draagt. Wat zou jij doen in die situaties?

Levendig

Tijdens Kerstmis kun je af en toe zitten bij de kerststal om te bidden. Ik raad je aan om het tweede hoofdstuk van het Evangelie volgens Lucas rustig te lezen en je verbeelding te gebruiken om je te verplaatsen naar Bethlehem. De ene keer ben je een herdertje dat middenin de nacht overweldigd wordt door een hemels engelenkoor dat het ‘Eer aan God in den Hoge’ zingt. Een andere keer reis je met de wijzen uit het Oosten om Jezus te aanbidden en Hem een persoonlijk geschenk te geven. Weer een andere keer ben je een klein kind dat bij Jozef mag komen zitten om het Kindje van heel dichtbij te mogen aanschouwen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Mijn ervaring is dat deze manier van bidden het Evangelie tot iets heel levendigs maakt. Het helpt me om op een persoonlijkere manier met Jezus om te gaan en mijn hart voor Hem te openen. De verbeelding is een prachtig vermogen van de mens. Hoe mooi is het als we het vaker gebruiken om te bidden, om het verhaal van Jezus echt tot leven te brengen.

P.S.: mocht je inspiratie nodig hebben (of mocht je niet zoveel verbeeldingskracht hebben), dan raad ik je het boek De Kerststal van God aan, van de Spaanse priester Enrique Monasterio.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.