<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Communio

Ad van der Helm 19 juni 2020

Nu we de publieke liturgie hervatten en de communie weer kunnen ontvangen, ervaren we nog intenser dan anders hoe de liturgie uitdrukking geeft aan ons leven. Op een afbeelding uit de catacombe van St. Callixtus in Rome zien we dit in twee kernactiviteiten van de kerkgemeenschap: zegenen en danken.

We zien twee mensen bij een tafel. Daarop liggen eucharistische gaven: het zijn Brood en Vis die verwijzen naar Christus. De ene persoon legt zijn handen zegenend op de gaven en de ander heft haar handen ten hemel ten teken van het ontvangende gebed. Ik herken daarin kernactiviteiten van de kerkgemeenschap: zegenen en danken. Dankbaar ben ik dat we dit weer met mensen in de kerk kunnen vieren.

Zegenen

In een zegengebed weet ik mij verbonden met de Drie-ene God, Vader, Zoon en Heilige Geest. Als mens staan wij niet op onszelf: we hebben leven ontvangen van God en ooit zullen we dit leven weer aan God toevertrouwen.

Zegenen duidt ook op heiligen, heel maken, vervullen. Dit zegenen is een dierbaar gebaar tussen christenen: ouders zegenen hun kinderen, vrienden zegenen elkaar op een verjaardag of een jubileum, mensen worden gezegend bij de aanvang van een bedevaart. We zegenen onze maaltijd met een gebed en we zegenen ons huis wanneer we dat nieuw betrekken of bij het begin van een jaar.

Hier sta ik voor U

In de eucharistie zegent de priester Brood en Wijn die aan God opgedragen worden. Het zijn de gaven van de mensen die in de kerk gekomen zijn. Zij stellen hun leven onder Gods zegen.

“Mensen ontvangen veel van elkaar en de gelovige mens herkent daarin de gaven van God. ”
- Ad van der Helm

Brood en Wijn symboliseren de gaven van ons leven. In de offerande zeggen wij: “Hier sta ik voor U, God, met mijn leven, met mijn geloof en vertrouwen, met mijn fouten en onmacht, met mijn onzekerheid en met mijn verlangen naar liefde.”

Aanwezigheid

Doordat de gaven aan God worden opgedragen, wordt het gehele Godsvolk aan God opgedragen opdat het van Gods Geest vervuld wordt. De priester heiligt dit Brood door het gebed tot de heilige Geest en de woorden van Jezus bij het Laatste Avondmaal: zowel de gave van Brood en Wijn worden vervuld met de aanwezigheid van Christus alsmede de gehele geloofsgemeenschap die aanwezig is.

Het is de handoplegging van de epiclese in het eucharistisch gebed die Brood en Wijn en ons allen heiligt en vernieuwt. Deze handoplegging krijgt aan het einde van de viering de vorm van de zegen waarmee we uitgezonden worden, de wereld in.

Ontvangen

Aan de andere kant van de tafel staat de gelovige, een vrouw, symbool van de Kerk, die haar handen dankend ten hemel reikt. Ook dat gebaar verbindt hemel en aarde. Het symboliseert de ontvangende houding van de gelovige. Dat is geen passieve houding: het is ons ja-woord om Gods liefde te ontvangen.

Mensen ontvangen veel van elkaar en de gelovige mens herkent daarin de gaven van God. In de eucharistie heffen we onze handen ten hemel en verklaren dat Gods gaven willen ontvangen. We stellen ons open voor wat Hij ons schenkt.

Opdracht

De gaven die we ontvangen in de eucharistie, vervullen ons van leven. In deze coronatijd beseffen we hoe zeer we dit nodig hebben: zelfisolatie houdt geen mens vol. De eenzaamheid was voor veel oudere en kwetsbare mensen uitermate groot; het raakte hen in hun ziel.

De crisis toonde ook mogelijkheden: creatieve initiatieven om mensen toch te bereiken en contact te houden. Dat zijn tekens van hoop. Voor ons leidt het ontvangen van de eucharistie tot de opdracht om zegenend rond gaan in de wereld. Dat is de dynamiek van de eucharistie: de zegening maakt ons dankbaar voor wat we ontvangen en de zegening zendt ons uit opdat ook anderen van die gaven ten Leven ontvangen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.