fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Foto: CNS Photo, courtesy Katie Prejean McGrady
Column

De Advent is geen wedstrijd

Katie Prejean McGrady 27 november 2021

Begin oktober bestelde ik voor het hele gezin al dezelfde kerstpyjama’s, bang als ik was dat ze niet op tijd zouden arriveren vanwege leveringsproblemen. Online kwam ik ook nog kerstversiering tegen die ik mooi vond, dus die bestelde ik ook.

De adventskaarsen volgden al snel, drie dozen vol, omdat ze in de aanbieding waren en het dus logisch was om ze meteen te kopen voor als de tijd daar was. Vervolgens bedacht ik me dat ik ook alvast de versiering kon kopen om de tuin op te leuken in de kersttijd.

Is dit genoeg?

“Ben ik nu klaar?”, dacht ik bij mezelf. De cadeautjes zijn verstopt en alle andere dingen zijn in huis gehaald om Advent en Kerstmis te vieren. De menu’s zijn voorbereid, de versieringen liggen klaar en er is plek vrijgemaakt voor de kerststal. Nu is het enkel wachten. Maar is dat genoeg? Zijn we er klaar voor?

Mijn gevoel van klaar zijn voor de feestdagen is gebaseerd op het aanschaffen van een hele hoop spullen en dat is natuurlijk de compleet verkeerde instelling. Ik wil ook best toegeven dat het gevoel dat ik klaar ben omdat ik al die spullen in huis heb, aangevuurd wordt door het gekke idee dat we er alles aan moeten doen om van Advent en Kerstmis een bijzondere tijd te maken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Katholieke checklist

Maar het zijn natuurlijk niet de spullen die ons beter in staat stellen om met vreugde de komst van het Kindje Jezus af te wachten. Net zoals het niet de perfecte kerstversiering en de prachtig ingepakte cadeautjes zijn die van de vier weken van Advent en de kerstdagen een goede en vruchtbare tijd maken.

Maar al te vaak trap ik in de val dat het de spullen zijn die ervoor zorgen dat ik er klaar voor ben en dat die de feestdagen op de een of andere manier beter maken.

Ik heb mezelf ervan overtuigd dat ‘leven volgens het liturgisch jaar’ inhoudt dat ik producten en programma’s aanschaf en dat ons gezin moet voldoen aan een zogenaamde ‘katholieke checklist’ die gemaakt is door mensen die ons van veraf in de gaten houden.

“Je haasten om alles gereed te hebben voor de feestdagen helpt ons helemaal niet om Christus toe te laten in ons leven ”

Sociale media helpen daar niet bij. Kijkend naar foto’s van perfect gedecoreerde huizen en prachtig gefotografeerde desserts word ik jaloers en competitief. De consumptiecultuur die ons ervan overtuigt dat we meer moeten kopen, heeft deze verkeerde aanpak van Advent en Kerstmis alleen maar verder aangewakkerd.

Een gezonde kijk op de feestdagen wordt bemoeilijkt door een verkeerd begrip van de gave en betekenis van de Advent en waarom de Kerk ons langzaam voorbereidt op de geboorte van Christus.

Een geschenk van vier weken

Laten we ons weer realiseren dat de Advent een vruchtbare tijd is, omdat we vier weken de tijd hebben om ons te richten op de hoop op Gods beloften, vrede in Gods plannen, vreugde over Gods voorzienigheid en Gods liefde en die van anderen. Dan kunnen we die vier weken misschien weer als een geschenk gaan zien waardoor we ons langzaam kunnen voorbereiden op Jezus’ komst, in plaats van een race vol activiteiten die we moeten voltooien.

Als we ons weer realiseren dat het juist Jezus’ komst is die van Kerstmis een mooie tijd maakt, ontdekken we wellicht ook dat al die spullen leuke extraatjes zijn die de feestdagen misschien beter maken, maar dat die zeker niet noodzakelijk zijn om van de komende weken een succes te maken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Geen wedstrijd

Laten we niet ten prooi vallen aan het idee dat we als gezin tien verschillende adventsprojecten moeten voltooien en onze eigen kaarsen en zo moeten maken, maar laten we ons juist doelbewust richten op het wat langzamer aan doen, en meer met minder doen.

Misschien kunnen we ons dit kerstfeest minder richten op de cadeautjes onder de boom en meer op de aanwezigheid van familie en vrienden. Laten we elke race vermijden door te beseffen dat de adventstijd geen wedstrijd is en dat de manier waarop anderen zich voorbereiden op Kerstmis niet de onze hoeft te zijn.

Ruimte maken voor de Heer

Ik was zo druk bezig met het bestellen van allerlei spullen, omdat ik gek genoeg dacht dat dit me zou helpen me gereed te voelen voor het liturgische seizoen dat juist bedoeld is om een eind te maken aan ons haasten.

Je haasten om alles maar in huis te hebben en alles gereed te hebben voor de feestdagen helpt ons helemaal niet om Christus toe te laten in ons leven en ons hart. Laten we, nu de Advent op het punt staat te beginnen, ernaar streven om langzamer aan te doen en doelbewust minder te kopen en minder te ondernemen, zodat we meer ruimte kunnen maken voor de Heer.

Katie Prejean McGrady is schrijfster en katholiek spreekster. Ze woont met haar gezin in de Amerikaanse staat Louisiana.