<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Maureen Pratt Foto: CNS
Column

De deuren openzetten voor de liefde

Maureen Pratt 14 februari 2020

Op Valentijnsdag worden we ons weer extra bewust van de liefde en hoe we die uiten naar de mensen in ons leven. Gods liefde en vriendelijkheid in de wereld verspreiden is een van de mooiste dingen die we kunnen doen en staat centraal in ons christelijk geloof.

Maar soms wordt vriendelijkheid verward met superioriteit, power play of vooroordelen. Of maakt onze eigen ‘bagage’ het ons moeilijk om liefde te geven of te ontvangen.

Een hoffelijke geste?

Een gebeurtenis uit de tijd dat ik op de middelbare school zat, laat zien wat ik hiermee bedoel:

Voor mij liep de leider van de schoolband, een man, samen met een vrouwelijke leerling op een gesloten deur af. Toen we dichterbij kwamen, opende de man de deur en liet ons beide voorgaan.

Ik zag dit als een hoffelijke geste, maar mijn medeleerling zag dat heel anders. Ze stopte en zei tegen hem: “Dit doe je alleen maar omdat je een man bent, hè? Nou, ik kan mijn eigen deur wel opendoen.”

Ze liep weg, de man verbijsterd achterlatend bij de deur. Ik keek hem aan en zei “bedankt”, maar ik vermoed dat mijn dankbaarheid niet opwoog tegen de reactie van mijn medeleerling. Ik vraag me af of de bandleider ooit nog de deur voor vrouw heeft opengehouden.

Een kans voor liefde

Sindsdien heb ik talloze andere situaties meegemaakt waarbij een gesloten (of sluitende) deur een kans is voor liefde en vriendelijkheid en/of voor het tegenovergestelde.

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt dat we in de lift stonden en we op het moment dat die dichtging, iemand aan zagen komen rennen die nog mee wilde. In die paar seconden kunnen we denken “Ach, er komt zo weer een volgende lift”, of “Ah, ik zal de deur even openhouden”.

“De liefde doet ertoe, want die brengt Jezus’ licht naar iedereen!”

Iemand die zware bagage met zich meesjouwt, kan voor ons een teken zijn dat onze hulp bij het openhouden van de deur een welkome geste zou zijn. Maar die bagage hoeft niet zichtbaar voor ons te zijn om toch vriendelijk, geduldig en behulpzaam te zijn.

Zo veel van de lasten die op mensen drukken, kunnen we niet zien, maar worden ten diepste gevoeld. Een deur hoeft niet fysiek te zijn om toch een obstakel te vormen. Wij kunnen helpen dat obstakel weg te nemen waardoor iemands leven een beetje makkelijker en hoopvoller wordt.

Deuren openen

Mensen die het moeilijk hebben op welk vlak dan ook (werkloosheid, ziekte, relatieproblemen bijvoorbeeld), kunnen baat hebben bij onze mogelijkheid om tijd, raad en andere hulp te schenken. Daarmee kunnen we voor hen deuren openen naar nieuwe kansen, groei en kracht.

Pijn uit het verleden kan invloed hebben op het gemak waarmee we de deur naar ons hart openzetten, zeker als onze vriendelijke gestes eerder tot verzet en vijandigheid leidden. We kunnen ons gaan afvragen: “Heeft het zin om opnieuw een poging te wagen?” of “Zal ik mezelf de moeite besparen?”.

De liefde doet ertoe

Een blik terug naar het wonder van Kerstmis en een blik vooruit naar de Veertigdagentijd en Pasen kunnen ons gerust stellen: Voorbij de rozen, de zijden harten en de reclames, doet de liefde ertoe. Want de liefde brengt Jezus’ licht naar iedereen!

Maureen Pratt is columniste van het Amerikaanse Catholic News Service.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.