<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Desnoods met woorden

Nathalie De Clerck 26 september 2022

In mijn vorige column vertelde ik hoe de jonge Braziliaanse missionarissen van de gemeenschap Zaden van het Woord mij van de zomer vroegen waarom evangeliseren in onze contreien toch zo moeilijk is. En dat ik hun vraag maar al te goed begreep, omdat ik zelf ook te maken krijg met de Vlaamse onverschilligheid voor de Blijde Boodschap.

Onverwacht antwoord

Maar, zo merkten mijn kinderen pienter op, dat is nog geen antwoord. Want hoe verklaar je die onverschilligheid dan? Dus bleef de vraag door mijn hoofd spoken, ook lang nadat hij gesteld was. Tot de jongste zoon op een herfstige zaterdagochtend geheel onverwacht met een mogelijk antwoord kwam aanzetten. Dat ging ongeveer zo:

Manlief en ik zaten aan de ontbijttafel en zagen hem blootsvoets de keuken binnenkomen. Dat strookt niet met de huisregels (blote voeten mogen hier alleen in de tuin), dus vroeg vader vriendelijk: “Hé, waar zijn jouw pantoffels?” Op die goedbedoelde vraag volgde tot onze verbazing een hevige emotionele uitbarsting: “Papa! Wat ben jij gemeen! Ik ben nog maar net beneden, ik heb nog niet eens iets gezegd en jij hebt al meteen kritiek op mij!” Gevolgd door dikke tranen en hard gesnik.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Beoordeeld voelen

Daar, ergens tussen het troosten en verzoenen door, klikten er in mijn hoofd twee puzzelstukjes in elkaar. Wat als bij al die ongeïnteresseerde medemensen net hetzelfde mechanisme speelt als bij mijn zoon? Wat als die Vlaming of die Nederlander zich door ons christenen beoordeeld voelt nog voor hij iets gezegd heeft?

Best mogelijk toch, zeker in onze geseculariseerde samenleving waar het christelijk geloof van weleer helaas vooral in de vorm van restrictieve regels in het collectief onderbewustzijn is blijven hangen… Dan is de onverschilligheid waar wij op botsen in feite een façade, opgetrokken door mensen die (al dan niet bewust) bang zijn voor kritiek, en die zich dan maar beschermen door te doen alsof het verhaal hen niet raakt.

“Wat als iemand zich door ons christenen beoordeeld voelt nog voor hij iets gezegd heeft?”

Kijk, ik heb geen academische achtergrond in sociologie, kerkgeschiedenis of wat dan ook. Ik heb alleen wat observatievermogen, intuïtie en gezond verstand. Maar toch denk ik dat ik er boenk op zit, zoals dat hier in Vlaanderen heet. En dan doen we er goed aan om bij het evangeliseren rekening te houden met die angst voor kritiek. Want wie bang is, moet je heel anders benaderen dan wie fluitend door het leven gaat – die psychologische kennis heb ik dan weer wel.

Misschien heeft ons publiek dus in de eerste plaats behoefte aan een luisterend oor. Aan empathie. Aan gemeende bezorgdheid en oprecht begrip. Zo ontstaat er een sfeer van vertrouwen, waarin de angst aangekaart en weggehaald kan worden – en pas dan komt er ruimte voor welke boodschap dan ook.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Menselijkheid

Lijkt dat niet sterk op de manier waarop Jezus zondaars bejegende? Hij keek ze aan en sprak met ze, met een buitengewone warme menselijkheid die zo diep raakte dat ze welhaast vanzelf berouw toonden en Hem gingen volgen. En zou dat ook niet zijn wat de heilige Franciscus van Assisi bedoelde, toen hij ons aanspoorde om het Evangelie te verkondigen, desnoods met woorden?

Nathalie De Clerck is tolk, vertaalster, single- en relatiecoach, echtgenote, en moeder van vier kinderen en twee pleegkinderen. Elke drie weken schrijft ze een column in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.