<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Een gehersenspoelde wereld

Albert van der Woerd 13 mei 2024

De kwestie Israël-Hamas blijft me maar bezighouden. Wie had ooit gedacht dat het voor Joden opnieuw onveilig kon worden in de landen die tachtig jaar geleden Hitler op de knieën kregen? Het hele establishment – VN, Europese Unie, Biden en de universitaire wereld – is in overeenstemming dat de verdediging tegen een vijand die uit is op hun totale vernietiging genocide genoemd moet worden.

Iedereen is zo zeker van zijn gelijk dat men immuun is voor welk tegenargument dan ook. Het lijkt wel of de zogenaamde vrije wereld in korte tijd compleet gehersenspoeld is. Ik kan niets anders concluderen als ik zie hoe de studenten in hun kampementen geen enkele boodschap hebben aan hun bevoegd gezag.

Afgelopen week zag ik het met eigen ogen, toen ik voor een ziekenzalving naar het UCLA (de prestigieuze staatsuniversiteit in Los Angeles) moest. De verbeten lege blik in de ogen, de voorspelbare leuzen en geprefabriceerde spandoeken.

De Palestijnen, die worden gezien als de door Joodse kolonisten onderdrukte autochtone tribale bevolking, kan geen strobreed in de weg worden gelegd, zelfs niet na 7 oktober. Het maakt me angstig. We hebben nu nog geen gekkigheid meegemaakt in de Kerk, maar dat zou zomaar kunnen veranderen.

“Het gaat niet om de bescherming van weerloze burgers; die worden alleen gebruikt als pionnen in een strijd om dominantie”

Soms gebeurt er iets dat onverwacht een uniek licht schijnt op een troebele aangelegenheid. Er was een jonge vrouw op de demonstraties bij het UCLA afgekomen. Ze was niet alleen Joods, maar ook indiaanse. Ze behoorde tot de Tongva-stam. Laat het UCLA nou net gebouwd zijn op het land van deze indianenstam.

Machtsstrijd

Op haar spandoek stond: “Hamas is niet welkom op ons land.” Ze zei dus tegen de pro-Hamasdemonstranten: jullie zijn de kolonisten! Net als Hamas in Israël! De vier grote stenen presidentenkoppen van Mount Rushmore zijn net zo min autochtoon als de Al Aqsamoskee in Jeruzalem! Ze werd hardhandig weggewerkt en de universiteitsbeveiliging keek toe. Dat gaf me te denken, alhoewel haar territoriale claims me vrij kansloos leken.

Maar als het gaat om slachtoffer zijn van kolonialisme, hebben de indianen in de VS wel enig recht van spreken. En zij had perfect door waar het eigenlijk om draait: dit is een strijd om de macht. Het gaat niet om de bescherming van weerloze burgers. Die worden alleen gebruikt als pionnen in een strijd om dominantie. Kijk alleen maar naar de kampen die nu tegenover elkaar staan. Het zijn oude vijanden: geloof en ongeloof.

Er wordt een ideologische strijd gevoerd die het laatste restje joods-christelijk denken in het Westen wil uitroeien. Tegen een mentaliteit die gelooft in de kracht van bezinning, vergeving en genade. Niet om onderworpen te worden aan een ideologie, maar om daarvan te worden bevrijd.

Nee, de hoogste waarheid, gemanifesteerd in de Messias, de Zoon van God, is nog steeds springlevend en laat zich niet verduisteren, tot grote ergernis van hen die constant de waarheid verdraaien. Soms heb je een wat excentrieke indiaan nodig die de ballon doorprikt.

Albert van der Woerd is priester in het aartsbisdom Los Angeles. Elke drie weken schrijft hij een column in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.