<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Een machtig wapen in roerige tijden

Paul Graas 21 oktober 2022

Recent zag ik weer de film The Exorcism of Emily Rose. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Duitse Anneliese Michel. Jaren daarvoor had ik opnames beluisterd van de echte exorcismes. Blijkbaar had God de duivel gedwongen om een aantal dingen te vertellen en te bekennen. De exorcist vroeg de duivel die in Anneliese aanwezig was waar hij een hekel aan had. Woedend antwoordde hij: “Dat de rozenkrans in het gezin gebeden wordt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dit is me altijd bijgebleven. Het heeft altijd veel indruk op me gemaakt, al had ik die opnames niet hoeven te luisteren om tot de conclusie te komen dat het de moeite waard is om de rozenkrans in het gezin te bidden. Het is iets wat de heilige paus Johannes Paulus II en zijn opvolgers herhaaldelijk hebben aanbevolen. En die aanbeveling was bloedserieus bedoeld, want als we niet bidden, dan kunnen we behoorlijk in de problemen komen.

Roerige tijden

We leven in roerige tijden: oorlog, agressieve ideologieën, polarisatie binnen en buiten de Kerk. Een katholiek kan daar niet onverschillig tegenover staan. Er zijn zoveel mensen die hieronder lijden; zoveel zielen die hier ernstige schade door oplopen.

Het doet me denken aan de boodschap die Onze Lieve Vrouw in 1917 meedeelde aan de drie herdertjes in Fatima. Ze waarschuwde voor grote rampen: de Russische Revolutie, de Tweede Wereldoorlog, ideologieën die verwarring en verdeeldheid zaaien en, boven alles, dat de zielen zich niet bekeren en ten onder gaan.

De duivel was in de twintigste eeuw behoorlijk actief en ik heb niet het idee dat hij in de huidige eeuw rustiger aan doet als het gaat om haat te zaaien en mensen te scheiden van Gods liefde. Maar we hebben dus een machtig wapen waar hij een bloedhekel aan heeft: de rozenkrans.

Twintig minuutjes

In lijn met wat Maria gevraagd heeft aan de herdertjes, wil ik je aanmoedigen om de rozenkrans dagelijks te bidden: op drukke dagen of wanneer je het rustiger hebt, samen met anderen of alleen, thuis of op weg. Misschien kijk je er een beetje tegenop om die elke dag te bidden, maar ieder van ons kan wel twintig minuutjes vinden om dit schitterende gebed te zeggen, nietwaar?

Een paar suggesties die daarbij kunnen helpen:

– je kunt die tijd ‘snoepen’ van de tijd die je op je smartphone doorbrengt

– je kunt minder muziek luisteren op reis, in de trein of op de fiets, en in plaats daarvan de rozenkrans bidden, desnoods met behulp van een rozenkrans-podcast

– of je kunt ook iets eerder opstaan om de dag te beginnen met het rozenkransgebed.

 

In het hart van ieder gezin

Daarnaast is het dus zeer de moeite waard om de rozenkrans regelmatig met je familie te bidden. In een brief aan een Italiaanse kardinaal schreef Lucia, de oudste van de drie herdertjes, dat de ultieme strijd van de duivel gericht zal zijn op de familie.

Hoe mooi is het als het gebed echt aanwezig is in het hart van elk katholiek gezin! Ik ben ervan overtuigd dat we als Kerk op die manier werkelijk strijd bieden tegen de duistere machten die deze wereld en specifiek de Kerk proberen te bederven.

https://www.kn.nl/donaties/

Trouwens, dagelijks de rozenkrans bidden en dat regelmatig met je familie doen, lijkt me ook een uitstekende voorbereiding op de Wereldjongerendagen in Lissabon. Lissabon is maar een uurtje rijden van Fatima. Zou het niet geweldig zijn als veel Nederlandse jongeren haar juist op die plek duizenden rozenkransgebeden komen brengen om hulp en bescherming af te smeken?

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.