fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Geliefde broeders en zusters…

Sophie Clemens 22 augustus 2020

‘Heb je ook gehoord wat er in Libanon is gebeurd?’ vraagt een vriendin aan mij. Tijdens onze lunch spreken wij over de ramp in de hoofdstad Beiroet. Mijn vriendin Meryam is vóór de ramp een aantal keren naar Libanon geweest om mensen daar te helpen. Tijdens ons gesprek vertelt zij over de ernst van de huidige situatie. Ons gesprek zet mij aan het denken.

‘Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel, geheel uw verstand en geheel uw kracht. Het tweede gebod is dit: Gij zult uw naaste beminnen als uzelf. Er is geen ander gebod voornamer dan deze twee’ Marcus 12: 30-31

Broeders en zusters

Jezus noemt iedereen die de wil van God de Vader doet, Zijn ‘broeders en zusters’. Ik vind dat zó mooi! In de kerk spreekt de priester ons af en toe ook aan met ‘broeders en zusters’. Wat betekent dit eigenlijk? Wat betekent het voor ons, als wij elkaar broeders en zusters in Christus noemen?

Als mijn broer of mijn zus mijn hulp nodig heeft, dan help ik. Daar hoef ik eigenlijk niet over na te denken. Hoe zit dit met mijn broer en zus in Christus? Ben ik ook bereid om voor hen klaar te staan op de manier waarop ik klaarsta voor mijn biologische broer en zus?

‘Wees niet op uzelf gericht, maar op de ander’ 1 Korintiërs 10:24

“Vóór het eind van dit jaar zullen er kinderen in Beiroet omkomen van de honger.”
- Kerk in Nood

Beiroet

Meryam vertelt over de mensen in Libanon, die al vóór deze ramp onze hulp hard nodig hadden. Meryam heeft daar onder andere kleding uitgedeeld. Wij spreken over het christendom in het land. Het merendeel van de bevolking is christen. Overal in de hoeken van de straten zag Meryam een Mariabeeld of een schildering van Jezus!

De straat waar de explosie was, was een christelijke straat. Meerdere kerken in Beiroet zijn verwoest. Meryam vertelt over de beelden die zij dagelijks ziet op de Arabische televisie. Via deze televisie krijg je een beter beeld van de ernst van de situatie: verhalen van mensen die hun kinderen zijn verloren, mensen die hun verwoeste huizen laten zien en de duizenden mensen die dakloos zijn geworden. Het is uitermate triest.

‘Draag elkaars lasten, zo leeft u de wet van Christus na’. Galaten 6:2

Klaar staan

‘Vóór het eind van dit jaar zullen er kinderen in Beiroet omkomen van de honger’, stond er in het nieuws van Kerk in Nood. De vraag komt weer bij mij naar boven: sta ik klaar voor mijn broeders en zusters in Beiroet, nu zij mijn hulp nodig hebben?

Meryam heeft al een aantal keren mensen in Libanon geholpen en laat hen nu ook niet alleen. Samen met haar man en een aantal anderen zamelt zij geld in voor de getroffenen. Wat zo mooi is, is dat het geld dat zij ophalen, rechtstreeks wordt overgemaakt naar priester Jules Boutros. Samen met een groep Libanese jongeren maakt hij eten voor alle mensen die nu zonder eten zitten en deelt hij medicijnen uit.

‘Want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’’ Galaten 5:14

Galerij: Een verwoest Beiroet, schade aan kerken en woningen en de jongeren die samen met priester Jules Boutros de slachtoffers helpen. (Foto's: Jules Boutros)

Dankbaar

Als ik denk aan de situatie in Libanon, ben ik dankbaar dat ik hier in Nederland woon. Als het gaat om onze basisbehoeften (water, voedsel en onderdak) heb ik veel geluk en dat bedenk ik mij niet vaak. Ik zou graag een beetje van dit geluk aan de mensen in Beiroet willen geven. Op deze manier kan ik hen direct helpen!

‘Hoe kan Gods liefde in iemand blijven die meer dan genoeg heeft om van te bestaan, maar zijn hart sluit voor een broeder of zuster die hij gebrek ziet lijden?’ 1 Johannes 3:17

Helpen

Zou jij ook direct willen helpen? Ik wil je in ieder geval vragen om te bidden voor alle getroffenen. Gebed is het krachtigste middel. Als jij ook financieel in staat bent jouw broers en zussen in Christus te helpen, dan vind je hieronder meer informatie.

‘Laten we dus, in de tijd die ons nog rest, voor iedereen het goede doen, vooral voor onze geloofsgenoten’ Galaten 6:10

De stichting ‘Dream of Don Bosco’ (Facebook: facebook.com/groups/148090182417033/permalink/717400158819363/) regelt een inzamelingsactie voor hulp aan de getroffenen in Beiroet. Via een tikkie kun je een bedrag overmaken. Dit bedrag wordt vervolgens rechtstreeks overgemaakt naar de kerk in Libanon.

‘Tot slot vraag ik u: Wees allen eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters, wees barmhartig en bereid de minste te zijn’ 1 Petrus 3:8