fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Gods plan

Dominique Sturrus 31 december 2021

Ik sta al even op een kruising in mijn leven. Ga ik linksaf of rechtsaf? Kies ik voor de ene of de andere optie? Ik besluit nog even rechtdoor te gaan. Misschien kan ik de keuze nog even negeren en uitstellen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ik houd niet van keuzes maken en zeker niet als ik weet dat het een grote invloed zal hebben op mijn leven. Het uitstellen maakt de keuze op z’n tijd niet gemakkelijker. De kans dat er nieuwe opties om de hoek komen kijken is groot, net zoals de kans dat er opties afvallen.

Ja en nee

Welke keuze is het beste voor mij? Welke kant wil ik op? Ik vraag mij af of dit de goede denkwijze is. Gaat het echt om wat ik de beste optie vind voor mijn leven? Bepaal ik welke kant ik op wil of ga in mijn leven? Wat mijn weg is?

Hoe graag ik soms ook JA! zou willen zeggen, zeg ik nu NEE!. Ik weet dat er een plan is met mijn leven. Ik weet dat er een doel is en dat mijn weg is uitgestippeld. Is dat makkelijk te geloven? Is het voor mij helemaal duidelijk waar ik heen moet en ga? Nee, ook dat niet. Mag ik er op vertrouwen dat het allemaal goed komt? Ja!

“Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk; ik zal jullie een hoopvolle toekomst geven.”
- Jeremia 29:11

Ik weet dat het makkelijk gezegd is en iets moeilijker gedaan. Ik bid en vraag God steeds weer om duidelijke antwoorden. Het liefste vraag ik Hem om een kaart met een duidelijke rode lijn die mijn route en weg aangeeft, maar tevergeefs. Zo’n vijftien jaar later heb ik die kaart nog niet ontvangen en ben ik bang dat hij een keer kwijt is geraakt met de post.

Het beoogde eindpunt

Maar… het is oké! Ik hoef niet te weten wat er in de toekomst gebeurt. Ik ben misschien wel nieuwsgierig en hoop en droom dat mijn wens en dromen ook mijn doel en wegen mogen zijn, maar ik mag leren vertrouwen en geloven. Ik heb er moeite mee, maar ik weet nu wel dat God mijn route vast heeft liggen.

Dat betekent ook weer niet dat ik alles uit handen ‘moet’ geven. Ik denk dat God de grote lijnen heeft ingevuld en dat wij best mogen helpen met de details. Wij hebben immers een vrije wil en die mogen wij ook gebruiken! Maar ik weet dat God er bij zal zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Als we liefhebben en vertrouwen, dan komen we er uiteindelijk wel. Op dat beoogde eindpunt. Onze bestemming. Als we maar wandelen met God aan onze zijde.

Hij zegt immers in Jeremia 29 vers 11: “Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk; ik zal jullie een hoopvolle toekomst geven.”