<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Het hek van de dam

Frank van den Heuvel 26 juli 2021

Hans Wiegel, oud-commissaris van de koningin in Friesland, sloeg onlangs de eerste paal. In Friesland hebben schapenboeren in hun strijd tegen de wolf bedacht om 150 kilometer (!) hekwerk rond de provincie te zetten. Dit als alternatief voor honden, extra personeel, rasters enzovoort.

Wiegel, de politicus die het bestrijden van de maakbaarheid in Den Haag als doel had, lijkt van zijn geloof te vallen. Of waren het weer de camera’s die hem lokten? Wiegel was altijd tegen de almachtige overheid die doorschiet in regelgeving, bemoeizucht en overal, letterlijk en figuurlijk, hekken zet. Nu is hij dus wel voor.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Schijnzekerheid

Ik heb even gekeken wat een gemiddeld stuk hekwerk kost. Dat is ongeveer 150 euro per meter. Als Friesland 150 kilometer hekwerk bouwt, dan kost dat 22,5 miljoen euro. Zijn we met zijn allen gek geworden?

Los van het enorme bedrag is het ook een schijnzekerheid, want één kleine onvolkomenheid en de wolf gaat er doorheen. En hoe gaan we om met de toegangswegen? Want we willen de arme wolf toch niet via snelwegen alsnog de provincie in lokken?

Ook verlegt dit het probleem, want andere provincies zullen hierdoor meer last van wolven hebben. Het is het windmolenbeleid van de gemeente Amsterdam: heel groen zijn, maar de molens moeten naar Flevoland.

“Hypocriet Nederland, dat protesteert tegen hekken en muren van Hongarije via Berlijn tot de VS, lijkt de weg kwijt”

Overigens wonen de wolven met name op de Veluwe, ver weg van Friesland. Hypocriet Nederland, dat protesteert tegen hekken en muren van Hongarije via Berlijn tot de VS, lijkt de weg kwijt.

De Europese Habitatrichtlijn zegt trouwens dat je wild, waaronder de wolf, niet mag tegenhouden. Dus ook de Europese scherpslijpers zullen hier wel iets van vinden. Want zo is het met de wolf: de grachtengordel wil het dier graag in Nederland hebben, want dat is de vrije natuur.

‘Integrale’ oplossing

Wat zouden die wolven inmiddels denken? In welk vreemd land zijn we terechtgekomen? Interessant is dat in diezelfde week Friesland bekendmaakte tweehonderd damherten te willen afschieten. Ze zijn met te veel (hun enige echte vijand, de wolf, is zeldzaam) en veroorzaken verkeersongelukken.

Misschien kan de provincie denken aan een ‘integrale’ oplossing: de wolven opleiden tot hertenjager. Of, om de boeren tegemoet te komen, hun ter verdediging van hun schapen een jachtgeweer (a 3000 euro per stuk) te geven, om de wolven zo nodig af te schieten. Want we hoeven natuurlijk niet alleen maar aan de natuur te denken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zorgen om de winter

Verder maak ik me enorme zorgen als het komende winter hard gaat vriezen. Een provincie die denkt in beperkingen, moeite heeft met de natuur en niks creatievers weet te bedenken dan een hek te plaatsen voor te veel geld, is volgens mij niet in staat een groot evenement als een Elfstedentocht te organiseren.

En Wiegel? Die sloopt dan in het zicht van schaatsers en camera’s het hek.

Frank van den Heuvel is deskundige op het gebied van public affairs, toezicht en bestuur. Hij schrijft elke drie weken een column in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.