<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

In harmonie met de natuur

Sophie Clemens 24 juni 2020

Het is ochtend. Ik zet de ramen open. Ik geniet van de lentegeur, het zicht van de bomen verderop en de vogels die fluiten. Dan bedenk ik mij: hoe lang zal ik nog van deze natuur kunnen genieten? Om mij heen zie ik dat de natuur plaats moet maken voor mensen. Overal op aarde verdwijnt natuur. God vraagt ons te leven mét de natuur, niet tégen.

Verdwenen regenwoud

De afgelopen weken vlogen er minder vliegtuigen boven mijn huis. Ik kon genieten van de vogels, zonder iedere minuut een vliegtuig te horen. Nu nemen de vluchten weer toe. Ook mijn dorp gaat uitbreiden. Een grote kans dat een deel van de bomen waar ik op uitkijk, zal worden gekapt.

In een natuurdocumentaire zag ik dat al 90% van het regenwoud in de Filipijnen is verdwenen. Wij westerlingen willen welvarend leven. Wij willen ‘alles uit het leven halen’. Dit gaat echter ten koste van mensen in armere delen in de wereld en van de natuur.

Zes tips

Wij zijn de eerste generatie die weet dat wij onze natuur vernietigen. Wij zijn de generatie die hier iets aan kan doen. Via de natuurdocumentaire ben ik erachter gekomen wat ik zelf kan doen om onze natuur te behouden. Dit deel ik graag met jou.

“Ik geloof dat Sint-Franciscus het voorbeeld bij uitstek is van zorg voor de kwetsbaren en van een vreugdevol en authentiek beleefde integrale ecologie.”
- Paus Franciscus in Laudato Si'

Om te lezen

Lees eens een samenvatting van Laudato Si’, de encycliek die paus Franciscus schreef over zorg dragen voor de schepping. Je kunt ook de hele encycliek lezen, als je zin hebt! Het lezen van deze encycliek zal je helpen te begrijpen waarom en hoe wij met z’n allen beter kunnen zorgen voor de natuur. Dit kan je ook helpen om het later aan andere mensen uit te leggen.

Om te kijken

Netflix heeft alle afleveringen van de serie Our Planet op YouTube gezet. Je kunt deze natuurdocumentaires dus gratis bekijken! Deze serie geeft je een dieper inzicht in hoe ver we al zijn met het vernietigen van de natuur. Het laat je echter ook zien dat wij dit nu nog terug kunnen draaien.

Om na te volgen

Laat je inspireren door de heilige Franciscus, zoals de paus ook deed bij het schrijven van Laudato Si’: ‘Ik geloof dat Sint-Franciscus het voorbeeld bij uitstek is van zorg voor de kwetsbaren en van een vreugdevol en authentiek beleefde integrale ecologie. Hij was een mysticus en een pelgrim die in eenvoud leefde en in een wonderlijke harmonie met God, met anderen, met de natuur en met zichzelf. Hij toont ons precies hoe onverbreekbaar de band is tussen bekommering om de natuur, rechtvaardigheid voor de armen, engagement in de samenleving en innerlijke vrede.’

Om te kopen

Verschillende kledingsites verkopen nu kleding van organische stoffen die niet of nauwelijks milieubelastend zijn. Koop deze kledingstukken in plaats van een willekeurig goedkoop shirtje. Zoek ook eens naar tweedehandswinkels bij jou in de buurt.

Om te eten

In veel voeding zit palmolie. Jungles worden gekapt om rijen palmbomen te plaatsen. Van deze bomen wordt palmolie gemaakt. Koop eens pindakaas zonder palmolie of kweek je eigen fruit en groenten. Op internet vind je veel voorbeelden van mensen die zelfs op hun balkon eten kweken. Je hoeft dus geen grote tuin te hebben!

Om bewust van te zijn

Kijk eens om je heen en zie wat je allemaal hebt gekregen van God. Weet dat anderen dromen van hetgeen jij hebt. Probeer eens tevreden te zijn met wat minder. ‘Het is belangrijk aan een oud onderricht gevolg te geven dat in verschillende godsdienstige tradities en ook in de Bijbel aanwezig is. Het betreft de overtuiging dat “minder meer is”’, aldus de paus in Laudato Si’, (nr. 222).

Hopelijk helpen deze tips jou ook om bewuster om te gaan met, zoals de paus het verwoordt, ‘het gemeenschappelijk huis dat onze planeet is’. Laten wij, door bewust om te gaan met de natuur, onze Heer dienen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.