De heilige Bernadette Soubirous was op tournee in Nederland – een stukje van haar gebeente, tenminste. Ik ben niet gegaan. Ik maak mezelf wijs dat ik geen tijd heb, en een kleine baby die het me moeilijk zou maken.
Maar misschien vond ik het stiekem niet dringend genoeg, als de matige katholiek die ik maar weer blijk te zijn. Misschien zijn al die niet-gelovige mensen die wél zijn gaan kijken bij de zieneres van Lourdes katholieker dan ze zelf denken. Is dat ten slotte niet kenmerkend voor het katholieke volk: nieuwsgierigheid?
Ga maar eens na: keek Bernadette niet op naar de grot uit nieuwsgierigheid, omdat ze plots een merkwaardige bries voelde? En kwamen al die dorpelingen niet om met eigen ogen te zien waar het om te doen was?
“Curiosity killed the cat”, zeggen ze ook wel, maar ik denk dat nieuwsgierigheid in bepaalde gevallen een deugd kan zijn. Verlangen en nieuwsgierigheid gaan hand in hand en kunnen, als ze in de juiste richting gestuurd worden, een zegen zijn.
“Komt en zie”, zei Jezus eenvoudig toen twee leerlingen van Johannes Hem vroegen waar Hij verbleef. Nieuwsgierig als ze waren geworden, zou je kunnen zeggen.
Nu vind ik dat Nederlanders sowieso een nieuwsgierig volk zijn. Soms zelfs bemoeizuchtig. Een vreemde combinatie met het individualisme, dat ook hoogtij viert in ons landje.
“Wij weten niet hoe de Heer kiest te spreken tot zijn afgedwaalde schapen, maar we kunnen helpen de omstandigheden ervoor te creëren.”Tweet dit!
Maar zou het niet juist die combinatie zijn die mensen een kerk in drijft om te gaan kijken naar het stukje gebeente van een vrouw die beweert Maria te hebben gezien? En zegt dat ons niet dat de grond in Nederland vruchtbaar is om te zaaien?
Want hoe je het ook wendt of keert, hoeveel kerken er ook sluiten en hoe weinig mensen ook weten wat Pasen inhoudt – er is nog steeds honger. En wanneer niets lijkt te werken, wanneer nergens vervulling gevonden wordt en alle vrede maar tijdelijk is, moet je dat bijzondere water misschien een kans geven.
Het kan een nieuwe insteek zijn voor ons katholieken (en alle christenen) om de ogen open te houden voor de nieuwsgierigheid om ons heen. Wij weten niet hoe de Heer kiest te spreken tot zijn afgedwaalde schapen, maar we kunnen helpen de omstandigheden ervoor te creëren.
Lees ook
Column | Ons ‘wegkijkprivilege’ |
Er is nog iemand die die nieuwsgierigheid ongeduldig afwacht met een mooi en verleidelijk aanbod – dat tot verderf leidt – dus laten we diegene vóór zijn.
Over een aantal weken komen de relieken van de heilige Teresia van Lisieux langs een aantal plaatsen in Nederland. Misschien ga ik er dit keer wel heen. Hopelijk kan ik iemand meenemen die nieuwsgierig is.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.