<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Kerstbemoediging

Sophie Clemens 20 december 2020

Dit jaar verloopt de Advent anders dan verwacht. Zonder (iedere week) de Mis, in een tijd van onzekerheid. Een tijd waarin velen stress, spanning en verdriet ervaren. Waarschijnlijk waren jouw verwachtingen van de Advent ook anders. Je had vast verwacht op een andere manier Kerstmis te vieren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wij mogen ons echter bedenken dat wij niet de enigen zijn die leven in een onzekere tijd. Ook Maria en Jozef leefden in een tijd vol onzekerheid. Juist in die tijd koos God ervoor om mens te worden. Ook vandaag de dag wordt Christus weer geboren. Juist nu hebben wij Hem nodig. Juist nu mogen wij Hem vol hoop en vreugde ontvangen!

Jozef en Maria

Maria en Jozef leefden ook in een moeilijke tijd. Het was een tijd van onderdrukking, een onzekere en wrede tijd. Als je ongehuwd zwanger raakte, zoals Maria, dan werd je beschaamd. De reputatie van je familie werd aangetast. Dat niet alleen: dit leidde dikwijls tot steniging.

Wat dacht je trouwens van Jozef? Jozef overwoog in stilte van Maria te scheiden. In stilte scheiden betekende jouw eigen reputatie te gronde richten. Jozef wilde liever zijn reputatie schaden dan Maria in opspraak brengen. Als hij koos om Maria tot vrouw te nemen, zouden de gevolgen nog groter zijn.

“Juist dit jaar kunnen wij meer in eenvoud de essentie van het feest vieren en ons openstellen voor de Heer.”
- Sophie Clemens

Al die zorgen van Maria en Jozef, in een tijd van onderdrukking door de Romeinen. Wat een vertrouwen moesten Maria en Jozef hebben gehad. In hoopvolle verwachting gingen Jozef en Maria hun weg naar Bethlehem. Dan wordt Jezus, de Christus geboren. Juist in die tijd van angst en onzekerheid.

Geboorte

Is dit voor ons vandaag de dag niet juist de reden om de geboorte van Christus met hoop en vreugde te vieren? Stel je voor: de hoop en de vreugde die Maria en Jozef gevoeld moeten hebben, toen God mens geworden was! Juist dit jaar kunnen wij meer in eenvoud de essentie van het feest vieren en ons openstellen voor de Heer. Wij mogen op Hem vertrouwen.

Heb jij thuis een kerststal staan? Wees dan eens stil bij het kribje. Rust uit bij Jezus. Misschien voel jij je in deze tijd wel eenzaam. Bedenk dat je niet alleen bent. Kijk naar de heilige familie: wat een serene uitstraling, wat een rust en wat een vreugde.

Vreugde

Hoe je reageert op de onzekerheden van vandaag, bepaal jij. Zou het niet mooi zijn om, ook in tijden van onzekerheid, hoopvol en vreugdevol te kunnen zijn? ‘Wees altijd verheugd. Bid zonder ophouden. Dank God voor alles. Dit verlangt God van u in Christus Jezus.’ (1 Tes. 5: 16-18). Dit is natuurlijk niet makkelijk, maar het is wat God van ons verlangt. Ja, Hij stelt ons wel op de proef! Juist deze tijd geeft des te meer reden om te laten zien dat je van God houdt.

“De Maagd en de heilige Jozef gelijken niet op een gezin dat veel geluk heeft; nochtans zijn zij van innige vreugde vervuld omdat zij van elkaar houden, elkaar wederzijds helpen en vooral zeker zijn dat God in hun geschiedenis aan het werk is.”
- Emeritus-paus Benedictus XVI

Christenen mogen dus altijd vreugdevol zijn. Christus is de bron van ware vreugde. Vraag God om vreugde in je hart te leggen deze Kerstmis. Een vreugde die niet meer weggaat! Houd die vreugde niet voor jezelf, maar laat hem het komende jaar aan anderen zien. 2021 is een jaar van goede moed en nieuwe hoop. Een jaar waarin anderen jouw vreugde nodig hebben!

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kribbe

Ik citeer tot slot een gedeelte uit een toespraak van emeritus-paus Benedictus: ‘De kribbe is een levensschool waar wij het geheim van de ware vreugde kunnen leren. […] Laat ons naar de kribbe kijken: de Maagd en de heilige Jozef gelijken niet op een gezin dat veel geluk heeft; zij hebben hun eerste kind gekregen te midden van veel tegenslagen; en nochtans zijn zij van innige vreugde vervuld omdat zij van elkaar houden, elkaar wederzijds helpen en vooral zeker zijn dat God die in het Kind Jezus aanwezig gekomen is, in hun geschiedenis aan het werk is’.

Ik wens jou diezelfde vreugde toe als Maria en Jozef. Zalig Kerstmis!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.