<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Leid geen dubbelleven

Paul Graas 27 juni 2022

Influencers zijn niet meer weg te denken uit onze belevingswereld. Het gaat hier om mensen die beroemd worden op sociale media, omdat ze heel mooi zijn en allerlei wetenswaardigheden uit hun privéleven delen, of populaire games spelen en deze lollig becommentariëren. Sommigen gaan nog een stapje verder en becommentariëren ook het nieuws.

Geld, luxe en duizenden volgers

Het is dan ook niet vreemd dat veel jongeren er ooit van dromen om influencer te worden. Er heerst een ideaal beeld van zo’n leven: gratis de beste producten krijgen van topmerken, veel geld, toegang tot luxueuze en spectaculaire feesten en duizenden mensen die je volgen. Je ziet influencers dan ook altijd op hun best: altijd gelukkig, omringd door genot en populariteit… Het lijkt inderdaad het perfecte leven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voor mijn werk heb ik me aardig verdiept in die influencercultuur en ik moet eerlijk bekennen dat ik een gevoel van medelijden krijg met veel influencers, zeker degenen die heel de dag hun privéleven delen op sociale media.

Persoonlijk zou ik er gek van worden om heel de dag op m’n smartphone te zitten om mijn ‘perfecte’ leven te delen met de wereld. Wat ik bijzonder moeilijk zou vinden, is om nuchter te blijven en de verleiding te weerstaan om niet een ideaal plaatje van mezelf te schetsen dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.

‘Eenheid van leven’

Wellicht dat de influencercultuur jou en mij kan helpen om stil te staan bij een een kenmerk van het christelijk leven dat de heilige Josemaría Escrivá ‘eenheid van leven’ noemde. Eenheid van leven is een belangrijk kenmerk van iemand die een godvruchtig leven wil leiden en heilig wil worden. Het betekent dat je geen dubbelleven leidt, maar ernaar streeft dat wat men van je ziet, overeenkomt met de gesteldheid van je hart.

Het betekent ook dat je niets van jouw leven wil verbergen of scheiden van God, maar alles op Hem wilt richten. Escrivá schreef erover in een preek over Hemelvaart: “Wij christenen verdragen geen dubbelleven; ons leven vormt een eenvoudige en sterke eenheid waarvan heel ons doen en laten doordrongen is.”

Huichelaars

Het is opmerkelijk om te lezen dat Jezus in het Evangelie zeer mild is tegenover allerlei zondaars, maar dat Hij heel harde en felle kritiek heeft op de Farizeeën. Hij noemt ze huichelaars, bedorven mensen en witgekalkte grafstenen, omdat ze hypocriet zijn en hun hart niet ontvankelijk stellen voor echte liefde.

“Wanneer we tegenstrijdigheden toelaten in ons christelijk leven en wanneer we niet proberen die op te lossen, dan ontstaat er onvrede in onze ziel.”
- Paul Graas

Ik moet daarbij denken aan gelovigen die zondag vol vuur en vlam de Heer prijzen, maar op kantoor chagrijnige en gemakzuchtige collega’s zijn; die zich inzetten voor allerlei sociale projecten en goede doelen, maar thuis geen liefde en aandacht aan hun gezin schenken; die de Heer om genade vragen om een probleem op te lossen, maar zelf geen vinger verroeren om hun naaste te helpen.

Het katholieke geloof is doordrongen van eenheid: eenheid van Gods genade en onze persoonlijke inzet, van geloof en verstand, van onze overtuigingen en onze handelingen, van wat we van binnen ervaren en naar buiten uitstralen. Wanneer we tegenstrijdigheden toelaten in ons christelijk leven en wanneer we niet proberen die op te lossen, dan ontstaat er onvrede in onze ziel. Het is alsof we vanbinnen langzamerhand verscheuren.

Tegenstrijdigheden

Zeker niet alle influencers zijn schijnheilig of leiden een dubbelleven. Ongetwijfeld dat er veel inspirerende influencers zijn met eenheid van leven die veel goeds doen op sociale media. Maar het contrast dat je soms ziet tussen het schijnbare geluk en de verdrietige werkelijkheid is zo duidelijk dat het gaat cringen.

https://www.kn.nl/donaties/

Tegelijkertijd houden ze ons confronterende vragen voor: zijn er gebieden van jouw leven waarin je God niet binnen laat? Bestaan er tegenstrijdigheden in wat je zegt en wat je doet? Probeer je overal een goede christen te zijn: in de kerk, thuis, op het werk, met vrienden, in de kroeg?

Misschien schrik je er in eerste instantie voor terug om hier dieper bij stil te staan, maar ik kan je garanderen dat het de moeite waard is. Wanneer we veel eenheid van leven hebben, dan ontstaat er een diepe vrede en vreugde in ons hart, omdat Christus er volledig aanwezig kan zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.