<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Foto: Jelmer de Haas
Column

Mannelijkheid

Peter van Duyvenvoorde 30 januari 2023

Andrew Tate is wereldberoemd én berucht. Hij weet, stelt hij, hoe de wereld werkt op voor jonge mannen belangrijke aspecten: hoe word je rijk?, en: hoe ga je om met vrouwen? Zijn antwoorden: door ‘het systeem te hacken’ en de vrouw te domineren. Jonge mannen weten volgens Tate niet meer hoe dat laatste moet, waardoor relaties niet meer werken.

Alles draait om macht

Ik zie en hoor jongens, maar aardige jongens, een wereldbeeld ontwikkelen dat gebaseerd is op competitie, hardheid, hardvochtigheid. Alle relaties draaien om macht; alles is geoorloofd om die te behouden. En macht toon je door materiële welvaart en emotionele onverschilligheid. Het is een vreemde mix van neoliberalisme en Nietzsche.

Vreemd, die lieve jongens die zichzelf overschreeuwen. De overduidelijke overcompensatie om hun kwetsbaarheid te verhullen. De gespeelde autoriteit waarmee ze zich uiten op sociale media. De obsessie met macht, terwijl je die, als je er steeds over nadenkt en praat, overduidelijk niet hebt. De machthebber hoeft niet na te denken over macht, hij heeft die gewoon.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Liefde kan niet zonder risico zijn

Het barst kortom van de holle retoriek over competitie en strijd, over dominantie en winnen. Er leeft blijkbaar een vraag omtrent mannelijkheid.

Ik snap dat de belofte dat je kunt controleren wat niet te controleren valt – de liefde – aantrekkelijk is. Maar zoals de Franse filosoof Badiou stelt: denken dat liefde zonder risico kan zijn, staat gelijk aan denken dat oorlog zonder slachtoffers kan zijn.

“Ik hoop dat die jongens zich zekerder gaan voelen over zichzelf en niet meer zo bang hoeven te zijn voor de wereld”

Dezelfde jongens die nu met Tate te koop lopen, hadden bij het verschijnen van Goethes Het lijden van de jonge Werther misschien ook wel, net als de hoofdpersoon, zelfmoord gepleegd wegens een onbeantwoorde liefde. Ze moeten nu eenmaal iets proberen om hun leven gewicht te geven.

Nu zeg ik natuurlijk niet dat ze allemaal zelfmoord moeten plegen, maar dat was tenminste nog poëtisch: de romanticus in overgave. Nu wordt die overgave angstvallig vermeden, want je zal eens worden afgewezen of eens geen macht hebben.

Angst om te verliezen

De Tate-jongen richt zijn leven zo in, dat hij nooit afhankelijk hoeft te zijn van een vrouw. De romanticus aanbad de vrouw, de Tate-jongen vreest haar. Ironisch genoeg is ze voor beide leidend.

Natuurlijk gaat het bij de Tate-jongen óók over vrees voor het eigen zelf, voor het niet weerbaar kunnen zijn in een zeer complexe samenleving. En om de angst te verliezen; van de vrouw, van de man of van het systeem. Daar hopen ze zich weerbaar tegen te maken door het hart te verharden in een mist van hardvochtigheid.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Geloof in zachtmoedigheid

Misschien ben ik gewoon te katholiek voor dat alles. Want ik geloof uiteindelijk toch in de verzachting, de zachtmoedigheid, in dat we ten diepste relaties (welke dan ook) willen waarin kwetsbaarheid niet alleen mogelijk is, maar zelfs het fundament vormt.

En die jongens; ik hoop dat ze zich zekerder gaan voelen over zichzelf en niet meer zo bang hoeven te zijn voor de wereld. Tot dan zal ik hen vergeven, want zij weten uiteindelijk ook niet wat ze doen.

Peter van Duyvenvoorde is schrijver en filosoof. Elke drie weken schrijft hij een column in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.