fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Maria, het meest onrechtvaardige schepsel ooit

Paul Graas 17 mei 2022

Op een dag, toen de heilige pastoor van Ars, Johannes Maria Vianney, de kerk van zijn Franse dorpje binnentrad, zag hij daar een vrouw die aan het huilen was. Verlicht door God liep hij naar haar toe en zei: “Uw gebed is verhoord door God. Uw man is gered.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De vrouw was stomverbaasd, want haar echtgenoot was kort daarvoor plotseling overleden en hij had zijn geloof verwaarloosd. Zij dacht dat hij verdoemd was.

De pastoor van Ars vervolgde: “Vergeet niet dat hij een maand voordat hij stierf, de mooiste roos uit de tuin plukte en jou toen heeft gevraagd om die bij het beeld van Onze Lieve Vrouw te plaatsen. Maria is dat liefdevol detail niet vergeten.”

Liefde overwint rechtvaardigheid

Een simpele daad van liefde was voldoende voor Maria om bij haar Zoon Jezus Christus te bemiddelen om deze man te verlossen van de kwellingen van de hel. Misschien verdiende deze man het niet, maar dat kon Maria niets schelen. Haar moederlijke liefde ‘overwon’ de rechtvaardigheid. Jezus wil zijn moeder namelijk niets weigeren: hij houdt teveel van haar.

Ik weet niet of de volgende uitspraak theologisch heel verantwoord is, maar Maria is naar mijn mening het meest onrechtvaardige schepsel dat ooit heeft bestaan. Ze is onrechtvaardig, want ondanks al het slechte dat haar kinderen doen, betaalt ze ons terug met de keerzijde van die munt: barmhartigheid en liefde.

Dochter, moeder, bruid

Voordat Jezus aan het kruis stierf, schonk Hij ons zijn moeder en dat is geen luxe. Maria is niet een leuke bijkomstige devotie in de katholieke traditie of louter een mooi symbool. Een protestant kan weliswaar beweren: is Jezus niet genoeg? Jezus heeft haar toch niet nodig? Staat ze niet in de weg?

Maar daar gaat het niet om. De vraag is niet of Jezus genoeg is, maar of jij en ik dat zijn. Het is waar dat wij, door de erfzonde en de listen van de duivel, het behoorlijk moeilijk hebben om de weg naar de goddelijke barmhartigheid terug te vinden. Hoe troostend en bemoedigend is het om op onze aardse weg Maria te vinden die ons weer op de goede weg brengt, zeker als we door onze stommiteiten ver verwijderd zijn geraakt.

“Zoveel heiligen hebben met hun leven en geschriften laten zien dat de devotie tot Maria de beste devotie is die je kunt koesteren om heilig te worden.”
- Paul Graas

Daarnaast helpt Maria om de rijkdom van Gods liefde beter te begrijpen. Het is zo verrijkend voor het geloofsleven om Maria te beschouwen als dochter van God de Vader, moeder van God de Zoon en bruid van God de Heilige Geest. Haar persoon helpt ook om de vervulling van de Heilige Schrift beter te begrijpen, bijvoorbeeld wanneer je de verhalen van Eva, Ruth, Esther en Batseba leest en ziet hoe ze allemaal profetische elementen bevatten die de rol van Maria aankondigen.

Geven en vragen aan Maria

De maand mei is vanouds toegewijd aan Maria. Dat betekent dat de Kerk gelovigen aanspoort om meer aandacht te schenken aan hun liefde voor hun hemelse moeder. Er zijn twee concrete dingen die jij daarvoor kunt doen.

Probeer eens om in jouw persoonlijk gebed aan Jezus te vragen wat je aan Maria kunt schenken in deze maand. Wellicht kun je vaker de rozenkrans bidden, een Mariakapel bezoeken, een mooie afbeelding van haar aan de muur hangen of een klein offertje doen om dat als een geestelijke bloem aan haar te schenken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarnaast kun je nadenken over wat je aan Maria wilt vragen. Maria verlangt er altijd naar om haar kinderen te overladen met geschenken, zeker als die hen helpen om dichterbij haar Zoon te komen. Misschien worstel je met een zonde en wil je ervan bevrijd worden of heb je een goede vriend waarvan je hoopt dat hij zich bekeert.

Zoveel heiligen hebben met hun leven en geschriften laten zien dat de devotie tot Maria de beste devotie is die je kunt koesteren om heilig te worden. Vraag het aan Bernardus van Clairvaux, Louis-Marie Grignion de Montfort, Moeder Teresa, Josemaría Escrivá, Johannes Paulus II of Lucia van Fátima. Blijf dichtbij haar en je zult altijd dichtbij Jezus blijven.