Laatst was ik in Rome. Niet als toerist, niet als voetbalsupporter, niet als pelgrim, maar als deelnemer aan een internationaal symposium over catechese. Vanuit elk continent waren mensen aanwezig. De centrale vraag was: hoe gaan we in 2024 met kinderen, jongeren en ouders in gesprek over geloof?
Een van de antwoorden klonk bekend in de oren, en bleek eenvoudiger dan de soms hoogdravende analyses die je vaak te horen krijgt. “Kijk naar Jezus”, zei een van de sprekers. “Hij is ons beste voorbeeld.”
Die eenvoud raakte me toch opnieuw. Jezus was niet bezig met ingewikkelde theorieën of zwaarbeladen retoriek. Hij was een meester van de ontmoeting, iemand die op een manier luisterde waarbij je niet anders kon dan diep geraakt worden. Hij vertelde verhalen en stelde vragen die mensen deden rechtstaan, die mensen verder brachten.
Als we dát vandaag doen, kunnen we dan ook jongeren raken? Ik denk van wel. En ik denk dat de Jongerenbijbel van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) ons daarbij kan helpen.
Ik kom vanuit mijn werk veel catechisten tegen. Toen ik enkele van hen de Jongerenbijbel toonde, volgde al snel de vraag naar verspreiding onder hun jongeren. Waarom? Als ‘eerste hulp bij vragen aan jongeren’. Hulp bij vragen over thema’s waar jongeren mee worstelen.
“Door uitleg, context en vragen die uitnodigen tot reflectie, wordt de Bijbel een gesprekspartner. ”Tweet dit!
Zoals: ‘Wat maakt je gelukkig? Welke keuzes maak ik? Kan God mij helpen met het vinden van antwoorden? Hoe blijf je trouw aan jezelf in een samenleving vol hoge verwachtingen?’ Door uitleg, context en vragen die uitnodigen tot reflectie, wordt de Bijbel een gesprekspartner. Een tochtgenoot die met je meeloopt.
Ook Paus Franciscus stelt – in zijn tekst uit 2019 over jongeren (Christus vivit) en recent in een toespraak voor de Internationale Theologische Commissie – voor om Christus (terug) in het centrum te plaatsen van ons handelen en denken.
Soms besteden we in verkondiging en catechese, in godsdienstlessen, in lezingen en evenementen veel aandacht aan allerlei zaken, maar merken we achteraf dat er eigenlijk geen tijd en energie over was om te spreken over Jezus zelf. Of dat houden we voor de ‘diehards’.
Misschien is het beter om af en toe (terug) te starten vanuit Jezus, en vanuit hoe Hij met mensen in gesprek ging.
Toen ik daar in Rome zat, omringd door eeuwenoude basilieken, paleizen en sporen van het avontuur van het geloof, bleef die eenvoudige boodschap hangen: “Kijk naar Jezus”. De Jongerenbijbel is een mogelijkheid om die aanpak in een modern kleedje te steken.
Het is een uitnodiging voor jongeren om, vanuit vragen die hen raken, op weg te gaan. Om zelf vragen te stellen, en dan geraakt te worden door het eeuwenoude, maar verrassend actuele verhaal van de Bijbel, tochtgenoot op weg met Jezus.
Bart Willemen is Secretaris van de Vlaamse Interdiocesane Commissie voor Catechese. Over de nieuwe Jongerenbijbel zie www.bijbelgenootschap.nl/jongerenbijbel.
NBV21 Jongerenbijbel Uitgeverij: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap Pagina’s: 1792 | € 59,95 ISBN: 9789061268604> BOEK BESTELLEN |
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.