fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Mieren en demons

Luisa Kop 31 mei 2020

Toen ik gisterenavond bijna sliep, gebeurde er iets afschuwelijks: ik hoorde gezoem. Maar niet het irritante gezoem van een mug of het vieze gezoem van een bromvlieg. Het was een onbekend gezoem, een ander geluid. Het had een andere kleur.

Ik schoot overeind en ontdekte tot mijn afgrijzen een soort van uit de kluiten gewassen, rode mier met vleugels. De paniek sloeg me om het hart en ik probeerde het dier uit te schakelen met het eerste wat ik zag – een opgevouwen pyjama van mijn broertje.

In koelen bloede

Het monster was ertegen bestand. Ze viel op mijn arm, prikte me en probeerde te ontsnappen. Gillend probeerde ik haar met mijn beddenlaken te laten stikken, terwijl ik het gif uit mijn arm zoog. Het was de meest gewelddadige, spannende scène van mijn quarantaine tot nu toe.

Als de nieuwe maan me niet wakker had gehouden, had de mier me waarschijnlijk in mijn slaap vermoord, in koelen bloede. Over voorzienigheid gesproken.

Rozenkrans

Vandaag heb ik mijn kamer beveiligd met een hor. Zelf geïnstalleerd, vastberaden en geestdriftig. Niks valt me meer lastig. Het doet me denken aan iets anders, iets wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt: nachtmerries, het wakker liggen om te controleren of die badjas die aan de deur hangt niet toevallig een zwijgende demon met een onlogische arm is.

Mijn oplossing daartegen, en tegen het Boze Oog, is de rozenkrans die ik aan mijn bed heb gehangen. Niks valt me meer lastig.

Dank God

Nu wil ik met deze column eigenlijk niet al te veel zeggen. Ik denk dat de lezer prima voor zichzelf in kan vullen want hij of zij vandaag nodig heeft om niet lastiggevallen te worden.

Met een hor zijn de rare mieren en exotische bijen niet ineens uit Nederland verdwenen, met een rozenkrans aan mijn bed is de wereld niet plots bevrijd van alle demonen die de lucht verduisteren. Met een mondkapje is corona niet verdwenen.

Maar… het is niet mijn taak de wereld te redden, en het ligt niet eens in mijn macht. Jezelf beschermen is een keuze, maar ook een verantwoordelijkheid. Dank God dat je invloed hebt op wat er je kamer binnen komt, en op wat je geest binnen komt. Dat je je huis zowel op los zand kan bouwen als op een rots. Dank God voor verantwoordelijkheid en vastberadenheid.