<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Laura Kelly Fanucci Foto: CNS Photo - courtesy Laura Kelly Fanucci
Column

Ook dit jaar is God met ons

Laura Kelly Fanucci 14 december 2020

Ga eens door je oude foto’s heen en je zult beseffen hoe anders Kerstmis er dit jaar uit gaat zien. Geen kerstspel in de kerk, geen kerstconcerten op school, geen kerstborrels, geen familiereünie.

Met vijf kinderen thuis, hoor ik de laatste tijd veel geklaag en weemoedig terugdenken aan vorig jaar. Waarom kunnen we niet doen wat we altijd deden? Waarom gaat dit ook al niet door?

Niet voor niets

Dit jaar wordt er van ons gevraagd om het zonder veel dingen te doen. Maar onze offers zijn niet voor niets. Ons handelen en ons gedrag zijn een voorbeeld voor de jongere generaties in het bijdragen aan het algemeen welzijn en het zorgen voor onze meest kwetsbare naasten.

Bovendien zal God opvullen wat nu leeg aanvoelt. Wat zou er gebeuren als we deze Advent en Kerstmis doorbrengen in verwachting en openheid? Wat als we Maria vragen om ons te laten zien wat het betekent om God op verrassende manieren te verwelkomen?

We zouden ons zomaar kunnen realiseren dat onze God van goedheid ons nieuwe genade wil schenken.

Nieuwe manieren om samen te zijn

We kunnen dit jaar op nieuwe manieren met onze familie samenkomen. Zelfs als we bedroefd zijn om wat er niet is, kunnen we nog altijd met elkaar vieren en van de essentie van Advent en Kerstmis genieten.

Ga samen wandelen en geniet van de schoonheid van de schepping. Ga samen koken terwijl je videobelt of kijk tegelijkertijd naar dezelfde film. Wissel berichtjes uit over de geweldige kerstherinneringen die jullie samen delen. Schrijf een brief aan familieleden die alleen zijn. Begin alvast te dromen over Kerstmis in 2021.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met de kinderen

Ook met onze kinderen kunnen we deze periode op nieuwe manieren beleven. Nu we minder mogelijkheden hebben en misschien ook minder geld, kunnen we kijken naar de eenvoudige dingen.

Maak een ritje door de buurt en geniet van de kerstverlichting. Bak samen kerstkoekjes (of via Zoom met opa en oma). Dans op je favoriete kerstliedjes.

In de buurt

We kunnen dit jaar Kerstmis ook op een nieuwe manier vieren met de mensen in onze buurt. Bedenk dat christelijke naastenliefde en solidariteit betekenen dat we elkaar dienen.

Geef een kaartje of versgebakken koekjes af bij je buren. Wees wat vriendelijker voor vreemden, ook online. Bid voor de mensen met wie je het oneens bent. Doneer wat extra aan de Voedselbank. Steek elke avond een kaarsje aan voor een raam om Christus’ licht in de buurt te laten schijnen.

Met de geloofsgemeenschap

We kunnen ondanks alles Advent en Kerstmis ook samen met de universele Kerk vieren. Probeer een nieuwe gebedsroutine uit, zoals een noveengebed. Vier online de Mis, misschien zelfs wel in een andere taal. Breng een virtueel bezoekje aan een kathedraal op een ander continent. Toon je kinderen de schoonheid en diversiteit van kunstwerken met een kerstthema (met dank aan Google Images).

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kerkelijke feesten vieren

Bedenkt creatieve manieren om de kerkelijke feesten te vieren: niet alleen Kerstmis zelf, maar ook het feest van de Heilige Familie (27 december), van de Heilige Maria, Moeder van God (1 januari) en de Openbaring des Heren (3 januari).

Gebak na de Mis? Een extra feestelijk toetje na het eten? Luisteren naar je favoriete muziek? We kunnen dit jaar elke reden gebruiken om een feestje te vieren.

Maar bovenal kunnen we deze heilige tijd vieren met onze God, die altijd Emmanuel, God met ons, is. Mogen we onze harten openen om God te ontmoeten, precies waar we nu zijn.

Volgend jaar zal het hopelijk anders zijn. Dan kunnen we onze vrienden en familie weer omhelzen. Dan kunnen we weer in overvolle kerken samen zingen. We zullen weer genieten van tradities die we even hadden uitgesteld. We zullen er juist meer van genieten, omdat we die hebben moeten missen.

Maar laten we nooit Gods liefde beperken of bang zijn dat we het zonder die liefde moeten doen. God met ons zal ons elke dag nieuwe genade brengen.

Laura Kelly Fanucci is auteur en columniste van het Amerikaanse Catholic News Service.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.