In de verafgelegen missie van Chabarovsk, waar veel mensen nog steeds denken dat de katholieke Kerk een sekte is en vaak negeren dat we met hetzelfde doopsel gedoopt zijn als onze broeders van de orthodoxe Kerk, spraken mensen ons aan om ons te condoleren met het verlies van onze Heilige Vader.
Hij kreeg erkenning voor wat hij deed voor de vrede en het viel mensen op dat de laatste woorden die hij tot de mensheid richtte een zegengebed vormden. Voor de orthodoxen betekent een overlijden met Pasen een bijzonder teken van zegen.
Het leven van deze persoon moet God wel aangenaam zijn geweest vanwege de vele goede daden die hij heeft verricht. De paus kreeg dan ook officiële erkenning en kwam uitgebreid in het nieuws als een mens van dialoog en van barmhartigheid jegens de slachtoffers van het aanhoudende conflict.
In 2023 deed hij een nieuwe toewijding aan het Onbevlekte Hart van Maria om de gave van de vrede te vragen, wat in zijn begrijpen niet alleen een staakt-het-vuren betekende, maar eveneens een verbroedering van de volkeren. Hij besefte dat daar waar de wonden diep zijn veel gebed en offergave nodig is, om concrete liefdesdaden op gang te zetten jegens onze naasten.
In mijn missie in deze uithoek van onze wereld hebben we mogen ervaren dat het sterven van een paus niet onopgemerkt blijft. Zodra we het bericht ontvingen van het heengaan van paus Franciscus op 21 april besloten we de Mis in onze parochie te vieren. Een ouder echtpaar kwam aanrennen, evenals een jongen van twintig jaar, die net begonnen is met catechese.
Verschillende anderen volgden de Mis online en weer anderen vertelden dat ze gebeden hadden voor de zielenrust van de paus. Dit waren niet alleen katholieken, maar ook protestanten, orthodoxen en moslims. “We hebben de berichten gevolgd op de tv; jullie paus was een heel goed mens.” “Hoe ontzettend veel belangrijke mensen zijn naar zijn begrafenis gekomen; dat betekent toch wel dat Paus Franciscus erg gewaardeerd werd!”
“Wij danken voor paus Franciscus, omdat hij zijn ogen richtte op Gaza, Papoea-Nieuw-Guinea, Centraal-Azië, Oekraïne en Rusland”
Op 26 april, toen in Rome om tien uur ’s morgens de begrafenis van de paus begon, vierden wij de zaterdagavondmis om zes uur. Er waren meer mensen dan gewoonlijk en na de Mis hebben we samen gekeken naar documentaires over het pontificaat van paus Franciscus. Sommigen haalden herinneringen op aan ontmoetingen met de paus tijdens pelgrimstochten in Rome en in Ulaanbaatar in Mongolië.
Ik wil uitdrukking geven aan wat voor de ogen van deze wereld verborgen blijft, maar wat ik ervaren heb als een eenvoudige, maar authentieke dankzegging voor het leven van de paus vanuit de periferie van onze wereldkerk.
Wij danken paus Franciscus voor zijn nabijheid. Wij danken, omdat hij zijn ogen richtte op Gaza, op Papoea-Nieuw-Guinea, op Centraal-Azië, Oekraïne en Rusland. Wij danken voor zijn concrete gestes van vaderlijke tederheid, voor de telefoontjes, de brieven, de ontmoetingen en woorden van bemoediging, zegeningen en concrete hulp, die ons hoop gaven in de vaak moeilijke omstandigheden van het missionaire leven.
Met Augustinus beamen we: “Het is immers Petrus die de universele Kerk voorstelde, die in deze wereld door allerhande beproevingen gebeukt maar niet verwoest wordt, omdat ze gegrond is op de rots waaraan Petrus zijn naam ontleent.”
Madre Anima Christi is missionaris in Rusland. Elke drie weken schrijft ze een column in Katholiek Nieuwsblad.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.