fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Prestatiedruk

Sophie Clemens 15 augustus 2022

Begin jij binnenkort ook weer met studeren of werken? Ik nodig je uit om jouw carrièrekeuzes voor te leggen aan God in gebed. Probeer met jouw carrière God en de medemens te dienen en ga tegen de prestatiedruk in.

‘Wat ga jij doen voor jouw cv?’

Aankomend september begin ik aan mijn master. Gezien ik afgelopen december mijn premaster afrondde, had ik het afgelopen halfjaar een klein ‘tussenjaar’. In december vroeg ik mijzelf af: hoe ga ik het komend halfjaar invullen?

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ik wilde mij meer richten op God en de tijd nemen om wat werk te doen voor de kerk. Mensen om mij heen vroegen mij echter: “Ga je niet solliciteren naar een juridische bijbaan?” Of: “Ga je niet op reis?” (dat is tegenwoordig ook helemaal in). De meest gestelde vraag die ik kreeg, was: “Wat ga jij doen voor jouw cv?”

De prestatiesamenleving

Wij leven in een prestatiesamenleving. Men verwacht dat jij jezelf continu blijft ontwikkelen. Je bent niet veel waard als je niet presteert. Een goede carrière betekent status. Het lijkt alsof je anderen een uitleg verschuldigd bent voor de keuzes die je maakt. Het voelt alsof je geen rust mag hebben. Geen wonder dat zoveel (jonge) mensen de druk niet meer aankunnen.

Veel Nederlanders kennen God niet. Wanneer je God niet kent, moet je ergens anders voldoening uit halen, zoals je carrière. Doordat veel mensen hun carrière vooropstellen, voelen wij de druk om dit ook te doen. Vergeet echter niet: jij bent veel gelukkiger als je die druk los kunt laten en je kunt richten op God.

“Je kunt de medemens niet dienen, als je niet eerst goed voor jezelf zorgt.”
- Sophie Clemens

Probeer tegen de verwachtingen van de samenleving in te gaan en alleen te doen wat God van jou vraagt. God wil het beste voor jou. Neem de tijd om de keuzes die jij wilt maken, aan Hem voor te leggen in gebed.

Als jij Gods plan voor jouw leven vooropstelt in plaats van de verwachtingen van anderen, dan word je echt gelukkig. Maak carrièrekeuzes waarin niet jouw status voorop staat, maar het dienen van God en de medemens. Durf hiervoor te kiezen. Je kunt daarbij denken aan Johannes 14,27: “Vrede laat Ik u na; mijn vrede geef Ik u. Niet zoals de wereld die geeft, geef Ik hem u”.

Rust

Bovendien: jezelf écht ontwikkelen begint bij rust. “Bemin uw naaste als uzelf”, meldt Leviticus 19,18: je kunt de medemens niet dienen, als je niet eerst goed voor jezelf zorgt. Neem daarom meer tijd voor jezelf, vooral nu jouw studie of werk weer begint. Priester Mike Schmitz vertelt in onderstaand filmpje waarom het belangrijk is (en niet egoïstisch) om voor jezelf te zorgen:

Durf te kiezen

Kortom, maak carrièrekeuzes die niet gebaseerd zijn op status, maar op het dienen van God en de medemens. Luister niet naar hetgeen de samenleving van jou verwacht, maar naar hetgeen God van jou wil. Neem daarnaast tijd voor rust en zorg goed voor jezelf. Durf hiervoor te kiezen. Alleen deze keuzes helpen jou op weg naar echt geluk.

https://www.kn.nl/donaties/