fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Trump heeft verdacht veel weg van Kennedy

Frank van den Heuvel 31 augustus 2020

Even waren we terug in de jaren zestig. De Russen lanceren vol bravoure een vaccin tegen COVID-19. De Russische wetenschap heeft fanatiek en snel gewerkt om de Chinezen, de Europeanen en zeker de Amerikanen te snel af te zijn. Net toen ik dacht dat het leek op de ruimtevaartstrijd van zestig jaar geleden, gaven de Russen het vaccin de naam Spoetnik mee.

Ik moest denken aan de ambitieuze president Kennedy, die begin jaren zestig beloofde dat de Amerikanen voor 1970 een man op de maan zouden hebben staan. We zaten midden in de Koude Oorlog en deze retoriek paste bij die tijd. En ik dacht: Kennedy, bewierookt door veel mensen in de VS en in Europa, lijkt in veel opzichten op president Trump.

Macho-politicus

Ga maar na: beiden afkomstig uit succesvolle migrantenfamilies en beiden met een vader die fortuin had gemaakt op een harde en zakelijke manier. Kennedy senior was een succesvol zakenman en handelde in aandelen, onroerend goed en drank (drooglegging in de jaren twintig).

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

En dan zijn zoon, president John F. Kennedy. Net als Trump was hij steenrijk en een enorme macho-politicus. Ook was hij, net als de huidige president, een echte gezinsman, maar ook actief buitenshuis; hij had veel buitenechtelijke relaties en dit was algemeen bekend.

Macht en status

De Kennedy’s kickten op status, macht en luxe, zoals de Trumps dat ook doen. Kennedy’s resort Martha’s Vineyard in Massachusetts was in die zin een soort Trump Tower. Kennedy was, net als Trump, voortdurend bezig met zijn imago en wist dit handig en slim uit te spelen op de net doorgebroken televisie, een soort Twitter.

“Gek dat de beeldenstormers van vandaag de vele Kennedylanen nog tolereren ”

Onder Kennedy was het volk enthousiast: een nieuwe tijd, oorlog en wederopbouw waren voorbij. Kennedy volgde president Eisenhower op. Vooruitgangsoptimisme. Make America Great Again zou Trump nu zeggen. De verwijten die Trump krijgt als zou hij duistere contacten met verkeerde lieden hebben, is een schaduw die nog immer over Kennedy hangt: zijn contacten met de maffia.

Vijanden nodig

En dan politiek. Zoals Trump nu China en Iran als zijn grote vijanden heeft, had Kennedy zijn strijd met de Sovjet-Unie en Cuba. Chroesjtsjov & Castro als de Xi en de ayatollahs van zijn tijd. En ook logisch, want grote leiders willen vijanden hebben, om groter te lijken en strijd te rechtvaardigen.

Door Kennedy’s scherpe opstelling van destijds, was de wereld dicht bij een nieuwe grote oorlog. En Kennedy sleepte de VS definitief de Vietnamoorlog in.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Beeldenstormers

Verder was ook Kennedy toeschietelijk naar zijn familie als het om posities ging. Zoals Trump dochter Ivanka en schoonzoon Kushner belangrijke functies heeft gegeven, zo benoemde Kennedy zijn broer Robert tot minister van Justitie.

Gek dat de beeldenstormers van vandaag de vele Kennedylanen nog tolereren die we in de jaren zestig aangelegd hebben in Nederland.

Frank van den Heuvel is deskundige op het gebied van public affairs, toezicht en bestuur. Hij schrijft elke drie weken een column in Katholiek Nieuwsblad.