<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Wandelen in de waarheid

Paul Graas 22 juni 2021

Na tien jaar in Spanje te hebben gewoond, besloot ik in 2009 om weer te verhuizen naar Nederland met het idee om mijn studies voort te zetten. Ik vond het spannend. Ik had het enorm naar m’n zin gehad in Spanje en ik was bang dat ik het misschien minder fijn zou vinden in Nederland. Ik kreeg toen een eenvoudig, maar krachtig advies dat me veel goeds heeft gedaan: “Paul, vergelijk nooit. Beide landen zijn gewoon anders.”

Vergelijken

Hetzelfde advies bracht me jaren geleden ertoe om te stoppen met Facebook, omdat ik merkte dat al die foto’s en sociale nieuwtjes van anderen iets met me deden. Ik ging me namelijk vergelijken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vergelijken. Het zit in ons. We doen het regelmatig. Soms is het goed, bijvoorbeeld wanneer we iemand bewonderen en de vergelijking ertoe leidt dat we de verbetering zoeken op een bepaald gebied in ons leven.

Maar in veel gevallen heeft het een negatief effect, bijvoorbeeld wanneer het gekoppeld gaat met gevoelens van jaloezie, trots of ijdelheid. Het tast ons zelfbeeld aan en het heeft invloed op onze relatie met God en met onze naaste, want we gaan ons beter of slechter voelen dan wat we zijn. Uiteindelijk schaadt het de deugd van de nederigheid, die zo belangrijk is om een gelukkig en heilig leven te leiden.

Het leven een geschenk

Jouw leven is een geschenk. Een goddelijk geschenk. Paus Franciscus zei een keer dat we verliefd moeten worden op ons leven, omdat het door God geliefd is. Zoals het is. Zoals jij bent. Met jouw persoonlijkheid, jouw omstandigheden, jouw tekortkomingen en jouw talenten.

Een echte nederige houding leidt niet tot zelfmedelijden en helemaal niet tot een minderwaardigheidscomplex. Iemand die echt nederig is, beschikt over veel zelfkennis, want hij ziet zichzelf in het licht van Gods genade.

“Elke persoon is uniek, omdat hij op een unieke manier door God bemind wordt en op een unieke manier kan bijdragen aan zijn verlossingswerk.”
- Paul Graas

Hij ziet hoeveel Christus van hem houdt en wat hij allemaal kan doen met zijn leven als hij het omarmt zoals het is. Hij beseft dat hij veel heeft ontvangen van God en dus veel te geven heeft. Hij beseft dat het geen zin heeft om te mijmeren omdat hij niet zo of zus is of omdat hij dit of dat niet heeft (“was ik maar knapper”, “had ik maar minder slechte eigenschappen”, “kon ik maar ergens anders leven”…). Wat zin heeft, is om ons hart wijd open te stellen voor de genade, want we kunnen alles in Hem die ons kracht geeft (Filippenzen 4: 13).

Wandelen in de waarheid

Elke persoon is uniek, omdat hij op een unieke manier door God bemind wordt en op een unieke manier kan bijdragen aan zijn verlossingswerk. Als we die nederige ontdekking doen, dan kunnen we vrij worden. Dan kunnen we, zoals de heilige Teresa van Ávila de nederigheid definieert, wandelen in de waarheid.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

En nog even over sociale media en jezelf vergelijken: ik daag je uit om een maand te stoppen met sociale media. Na een maand zonder kun je beter evalueren wat de toegevoegde waarde van sociale media in jouw leven is. Misschien kom je erachter dat het veel fijner leven is zonder bepaalde apps.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.