<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Wanneer we mensen echt serieus nemen

Paul Graas 24 september 2021

Een van de dingen die het internet enorm heeft gefaciliteerd, is dat je anoniem kunt roepen wat je wil. Je kunt overal je mening over geven, je kunt grappen maken en je kunt mensen helemaal belachelijk maken.

Internetgekkies

Op zich denk ik niet dat het verkeerd is om vermaak te zoeken in internetgekkies, roasts en best fail compilations. Of dat je jezelf wilt pijnigen door anonieme comments op berichten van nu.nl te lezen. Maar ik denk wel dat we moeten waken voor wat een polariserende en anonieme cultuur zoals we die op internet vinden met ons doet.

Bijvoorbeeld, op het internet worden personen die aan bepaalde stereotypes voldoen compleet belachelijk gemaakt, zeker als ze dingen doen of zeggen die voor veel mensen als complete onzin worden beschouwd. Maar als we daaraan meedoen, dan lopen we het risico dat we al dat soort mensen uiteindelijk gaan minachten. Niet alleen op internet, maar ook op straat.

Een open hart

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat een van de grootste uitdagingen die we hebben als maatschappij is om elke persoon echt serieus te nemen. Om oprecht en met volle aandacht naar elkaar te luisteren en proberen te begrijpen wat er speelt in het hart van de ander. Dit klinkt wellicht zoetig en cliché, maar dat maakt het niet minder waar en relevant.

Deze uitdaging lijkt me in het bijzonder van toepassing op ons, katholieken. Ik vind het inspirerend dat Paus Franciscus ons sinds het begin van zijn pontificaat aanspoort om de straten op te gaan, naar de mensen toe, zonder te veroordelen, maar met een open hart.

“Ik raak er steeds meer van overtuigd dat een van de grootste uitdagingen die we hebben als maatschappij is om elke persoon echt serieus te nemen.”
- Paul Graas

Want er zijn heel wat mensen die echt serieuze problemen in hun leven hebben. En dat brengt ze soms ertoe om bizarre keuzes te maken in de hoop dat dit hun problemen gaat oplossen – ik denk bijvoorbeeld aan hedendaagse genderkwesties.

Als we deze mensen kleineren, cynisch weglachen of de deur voor hun neus dichtslaan omdat ze tot gekke conclusies komen, dan nemen we hun menselijkheid en hun problemen niet serieus.

Geliefd door God

Dit betekent niet dat we de waarheid moeten relativeren, dat we mensen altijd in hun mening moeten bevestigen of dat we elke vorm van confrontatie moeten vermijden. Dit betekent wel dat we mensen willen helpen om hun problemen op te lossen en om gelukkig worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ik wil je een uitdaging voorstellen: elke keer dat je een gevoel van minachting voor iemand krijgt (bijvoorbeeld, iemand die iets doms doet op internet of iemand die op straat onzinnige dingen loopt te roepen), bid dan een Weesgegroetje voor die persoon.

Wanneer je echt voor iemand bidt, dan gaat je hart die persoon beschouwen als wat die is: iemand die oneindig veel geliefd wordt door God.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.