<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Dunkirk

Hettie van der Ven 3 augustus 2017
image

Dunkirk is een oorlogsfilm, anders dan alle andere oorlogsfilms die ooit gemaakt zijn. De film geeft de vijand geen gezicht, laat de historische context achterwege, kent weinig dialogen, heeft geen ‘romantisch lijntje’ en de gevolgde personages maken geen enkele ontwikkeling door.

Wat Dunkirk dan wel is? Een intense oorlogsreconstructie vol overdonderend beeld en geluid en daarmee een ‘adrenalinerush’ van begin tot eind.

Onbereikbaar

De situatie zal bij de meeste mensen bekend zijn: in mei 1940 zijn ruim driehonderdduizend voornamelijk Britse maar ook Franse soldaten ingesloten op het strand van de Franse kustplaats Duinkerken.

Aan de ene kant ligt de zee, aan de andere kant rukken de Duitsers op. ‘Home’ is slechts veertig kilometer verderop, maar onbereikbaar.

Onbarmhartig 

Topregisseur Christopher Nolan (bekend van o.a. Memento, Inception en de meest recente Batman-trilogie) introduceert zijn eerste film gebaseerd op historische feiten nauwelijks. De kijker ziet enkel wat pamfletten door de lucht dwarrelen waarop de Duitsers waarschuwen: We surrounded you, waarna de hel die oorlog heet onbarmhartig in beeld wordt gebracht.

Hiervoor bedacht Nolan een slimme en vernieuwende structuur. Hij toont het oorlogsgeweld van een week op het land, van een dag op zee en van een uur in de lucht, respectievelijk door een groep soldaten, een burgerschipper en een Engelse piloot te volgen. Niet chronologisch, maar slim gemonteerd, zodat de spanning geen moment afneemt.

Meer dan genoeg spanning

De Duitsers blijven onzichtbaar, maar zijn toch nadrukkelijk aanwezig in de vorm van de beschietingen en bombardementen. Een plot is er nauwelijks, maar wordt ook niet gemist. De hevige luchtgevechten, de zinkende boten, de onbarmhartige zee en bovenal het voortdurende overleven bieden meer dan genoeg spanning.

Hoe levensecht Dunkirk (grotendeels gefilmd op het IJsselmeer bij Urk!) ook is, toch zetten de makers de geschiedenis enigszins naar hun hand. De vele kleine burgerboten die de Engelse soldaten weer thuis brachten, werden in werkelijkheid veelal door mariniers bemand, maar in Dunkirk zijn het voornamelijk burgers met een diepe toewijding voor volk en vaderland die hun leven wagen.

Overweldigend

Feit blijft dat veel soldaten via deze opmerkelijke weg veilig thuis komen, waardoor Churchill zijn leger grotendeels intact houdt. Dunkirk eindigt met woorden uit zijn speech: “Als Gods ogenblik daar is zal de nieuwe wereld opstaan.”

Voor iedereen die openstaat voor een ‘anders dan anders-oorlogsfilm’ is Dunkirk een overweldigende filmervaring. 

Film: Dunkirk (2017), Groot-Brittannië/Verenigde Staten/Frankrijk/Nederland, 106 min. Regie: Christopher Nolan met o.a. Fionn Whitehead, Mark Rylance en Tom Hardy.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.