fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

De Bijbel in schilderijen

KN Redactie 11 januari 2018
image
Het Salomonsoordeel, Nicolas Poussin (Foto: wga.hu)

Wie geïnteresseerd is in kunstgeschiedenis en theologie, kan zijn hart ophalen aan het prachtige boek De Bijbel in schilderijen.

Met dit kunstboek slaat kunsthistoricus Gérard Denizeau twee vliegen in één klap: hij vergroot niet alleen de kennis over de culturele en geestelijke schat die de Bijbel is, maar verrijkt meteen ook onze kunsthistorische bagage.

Bijbelse symbolen

Iedereen herkent het tafereel van de kruisiging van Jezus op de berg Golgotha wel. Maar wie zijn de personages aan de voet van het kruis? En hoe herken je Judas op een schilderij van het Laatste Avondmaal? Waarom staat er altijd een ram naast Isaak op het ogenblik dat vader Abraham zijn zoon wil offeren?

De Bijbel in schilderijen legt heel simpel de bijbelse symbolen en vertellingen uit die te zien zijn op de grootste meesterwerken uit de schilderkunst. Met vijftig bijbelverhalen in telkens een of meer schilderwerken kun je de verhalen en de mooiste schilderijen herontdekken.

Salomonsoordeel

Zo leert de schrijver bij het schilderij van Nicolas Poussin over het Salomonsoordeel de lezer te kijken naar de twee moeders. De goede moeder is gehuld in heldere tinten blauw en geel, die haar doen denken aan de gewijde figuur. De slechte moeder heeft een vale gelaatskleur die erop duidt dat ze oud en niet gezond is, en met het onfrisse groen en rood in haar kleding moet de vrouw met het dode kind ons wel vervullen van afkeer.

De schilder geeft haar nog net een beetje menselijkheid dat maakt dat de toeschouwer in haar verwilderde blik en priemende vinger de emotie ziet van een vrouw die haar verstand verliest door de schok van het ergste wat iemand kan overkomen.

Gérard Dénizeau, De Bijbel in schilderijen. 50 Bijbelse verhalen in de kunst. Uitg. Kok, 224 pp., hc., € 34,50, ISBN 978 90 43528 21 4