fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘De charismatische vernieuwing is een genade voor de Kerk’

KN Redactie 29 mei 2020
image
De Kerk is volgens Jean-Luc Moens "per definitie gericht op de verspreiding van het Goede Nieuws en de Geest is daar de motor van". Illustratie: Tang Yau Hoong - Ikon Images

“De charismatische vernieuwing is een aanbod aan de Kerk. Opdat iedereen de gaven van de Geest beleeft die hij bij zijn doopsel ontving.” Dat zegt Jean-Luc Moens in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

De Franstalige Belg (69) is de eerste internationale moderator van Charis, de ‘dienst aan de wereldkerk’ van de charismatische vernieuwing die paus Franciscus vorig jaar lanceerde.

‘Genade voor de hele Kerk

De charismatische vernieuwing, legt hij uit, “is een stroming die de structuren overstijgt; zij behoort niemand toe. Het is een genade voor de hele Kerk”. Ze wil “de Heilige Geest als gave van God weer ruimte geven, zoals in de dagen van de eerste Jezusgemeenschappen”.

‘Gaven van de Geest beleven’

Iedereen is vrij om “in zijn parochie of christelijke beweging” al dan niet op het aanbod in te gaan, zegt Moens.

“Waar het op aankomt, is dat je ten volle alle gaven van de Geest beleeft, die je bij je sacramentele doop hebt ontvangen.”

Het eerste Pinksteren

Moens wijst erop hoezeer de Heilige Geest de leerlingen van Jezus tijdens het eerste Pinksteren veranderde, nadat zij met Maria om zijn komst gebeden hadden.

“Het is die Heilige Geest die hen op de eerste Pinksterzondag naar buiten heeft gedreven om te getuigen en die aldus de Kerk heeft gelanceerd.”

Kerk ‘per definitie’ gericht op verkondiging

Die Kerk mag volgens Moens nooit een knusse cocon worden: ze is “per definitie gericht op de verspreiding van het Goede Nieuws en de Geest is daar de motor van”. Wie “in de Geest gedoopt is, kan van Jezus’ boodschap niet meer zwijgen.”

‘Geen parallelle Kerk’

Het lijkt erop dat de paus met Charis de charismatische vernieuwing organisatorisch en spiritueel sterker in de wereldkerk wil integreren.

“De charismatische vernieuwing is geen parallelle Kerk en mag het nooit worden”, zegt Moens. “Wij gehoorzamen de lokale bisschoppen. Ik vraag onze groepen altijd om niet op zondag bijeen te komen, maar voor de zondagsliturgie naar de parochie te gaan.”

Vorming

De vormingen die Charis aan gebeds- en gemeenschapsleiders aanbiedt, zijn er onder meer ook op gericht eventuele sektarische trekjes binnen de charismatische vernieuwing tegen te gaan.

Online gebed rond Pinksteren

Jean-Luc Moens zou op Tweede Pinksterdag in Nederland spreken over de charismatische vernieuwing. Die bijeenkomst van de Nederlandse tak van Charis is vanwege het coronavirus afgelast.

Wel zijn er verschillende online initiatieven in het pinksterweekend. Zaterdagavond is er een internationale gebedswake van Charis, die vanaf 22.00 uur te volgen is via YouTube.

Online open dag Charis Nederland

Op 1 juni houdt Charis Nederland een online open dag, met onder meer en Eucharistieviering en lofprijzing. De dag is vanaf 10.15 uur te volgen via Zoom en YouTube. ’s Avonds geeft Jean-Luc Moens een online te volgen, interactieve lezing, die wordt afgesloten met eucharistische aanbidding en gebed.

>> Lees het uitgebreide interview met Jean-Luc Moens in de extra dikke pinkstereditie van Katholiek Nieuwsblad.