<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

In beeld: de heilige strijd van Ierlands laatste heremiet

Stephen McElligott 17 januari 2019
image
Fotograaf Stephen McElligott kreeg de zeldzame kans om het dagelijks leven van de Ierse kluizenaar David Jones vast te leggen. Foto: Stephen McElligot

Hij lijkt misschien iemand die de werkelijkheid probeert te ontvluchten, maar dat is hij niet. Kluizenaar David Jones gaat de confrontatie met zijn innerlijke wereld aan – een strijd die de meesten van ons het liefst uit de weg gaan.

Pater David Jones werd in Wales geboren en was als kind lid van de baptistenkerk. In zijn tienerjaren bracht hij het merendeel van zijn tijd door met het bekeren van katholieken, tot hij op een dag aan het eind van de jaren zestig toevallig de plaatselijke katholieke kerk binnenkwam.

Hij was onmiddellijk onder de indruk van de Latijnse gezangen, de kringelende wierook en het mystieke gevoel dat de hele liturgie omvatte. Hoewel Jones kort na zijn bekering eigenlijk te jong was voor het kloosterleven, werd er voor hem een uitzondering gemaakt op de regels.

Met de zegen van zijn ouders werd hij monnik in Frankrijk, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht, om vervolgens naar allerlei Europese kloosters te reizen. Hij verbleef een tijd in Italië en streek uiteindelijk neer in het plaatsje Duleek in Ierland, waar hij nu voorgoed verblijft en het kluizenaarsleven leeft.

De schat die we zoeken

Pater David gunde mij de zeldzame kans om zijn dagelijks leven vast te leggen. Normaal doen kluizenaars dit niet, gezien hun roeping om een stil leven te leiden. Daarom ben ik dankbaar dat hij me binnen heeft gelaten.

“Hoe beter ik pater David leerde kennen, hoe minder ik hem als escapist ging zien”

Aan het einde van de dag neemt hij me mee terug naar zijn kapel. Vanuit mijn perspectief zie ik een man die veel strijd in zijn leven heeft doorstaan – van zijn bekering en worsteling met de wereld tot zijn tien jaar durende eed van stilte en strijd om zijn oude ik te doen zwijgen. Het is onmogelijk om niet geïnspireerd te raken.

David Jones heeft duidelijk de schat gevonden die de meesten van ons zoeken. In plaats van die te verbergen, wijst hij ons op de richting waar wij dergelijke deugden kunnen vinden.

Star Wars

Enkele maanden geleden bekeek ik met mijn zoon de film Star Wars: The Last Jedi. Daarin wordt Jedi Master Luke Skywalker de laatste Jedi, of ridder, in de rebellie tegen het kwaad in een woelig heelal.

Ik heb ontdekt dat zulke fictie eigenlijk een afspiegeling van de waarheid is, en dat ik mezelf in de aanwezigheid bevond van wat wel eens de laatste spirituele meester zou kunnen zijn, ‘De Laatste Heremiet van Ierland’.

Misschien heb ik het verkeerd en bestaan er meer. Als dat zo is, moet ik ze vinden. De Ieren moeten weten dat het christendom nog niet dood is en dat een “nieuwe rebellie” uit de as zal herrijzen.

De hemel bereiken

Toen het tijd werd voor mij om te gaan, was dat niet gemakkelijk, omdat pater David een grote indruk op mij had gemaakt. Mensen als hij halen ons uit de comfortabele bubbel die we voor onszelf gecreëerd hebben. Dat doen ze soms zonder iets te zeggen, puur door hun manier van leven.

“Onze wapens mogen verschillen, het einddoel is altijd hetzelfde: de hemel bereiken”

Ik was graag veel langer bij hem gebleven, maar ik moest terug naar mijn vrouw en kinderen thuis. In mijn huis en in mijn kerk voeren we dezelfde strijd als hij – maar dan op een ander deel van het strijdveld.

Ik ben erachter gekomen dat onze wapens mogen verschillen in deze oorlog, maar dat het einddoel altijd hetzelfde is: de hemel bereiken.

Een dappere man

Het is gemakkelijk voor ons om pater David als een escapist te zien, die de wereld slechts wil ontvluchten. Maar tegelijkertijd zouden we onszelf escapisten kunnen noemen, wij die de stilte ontvluchten en onszelf bezighouden met onze eigen nutteloze gedachten. We vluchten allemaal van God en verstoppen ons in geruststellende vrijetijdsbestedingen – alcohol, drugs, films, videogames, sociale media – die alleen dienen om Hem buiten te sluiten.

Hoe beter ik pater David leerde kennen, hoe minder ik hem als escapist ging zien. In plaats daarvan zag ik een dappere man die heeft besloten de confrontatie met zijn eigen innerlijke wereld aan te gaan, iets wat de meesten van ons niet durven.

De duivel het hoofd bieden

Zoals de monniken van het verleden trekt hij de woestijn in om de duivel het hoofd te bieden tot het heil van onze zielen. Hij inspireert ons om die strijd in onze eigen levens te voeren, of dat nu een religieus leven is of een leven waarin we worstelen met een omgekeerde wereld, die haaks staat op alles wat heilig is.

Ik kijk er naar uit om hem weer te zien. Hij heeft de deur opengelaten. (Vert. LvdE)

Kijk voor meer info over het werk van Stephen McElligott op stephenbernard.org.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.