fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

De hemel in kaart

KN Redactie 3 augustus 2017
image

Is er leven na de dood? Bestaat de hemel echt? Ook gelovigen twijfelen soms. Enkele van de meest opbeurende, hoopgevende verhalen zijn misschien wel de getuigenissen van mensen die voor een ogenblik de mysterieuze deur van het hiernamaals open hebben gezien.

Gewone mensen, vrachtwagenchauffeurs, docenten, moeders of kinderen die bijna dood waren, weer terugkwamen en verslag doen van een bijzondere ervaring. Deze verhalen van bijna-doodervaringen gaan terug tot aan het vroegste begin van onze tijd. Wat nieuw is, is de houding van veel artsen en wetenschappers die deze getuigenissen na ze lang bestudeerd te hebben, serieus nemen.

Bijna-doodervaring

Eben Alexander gaf al vijftien jaar les in de neurochirurgie toen hij zelf een bijna-doodervaring kreeg na een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking. Na zeven dagen ontwaakte hij onverwacht uit zijn diepe coma.

Wat hij zich kan herinneren uit die tijd, staat voor altijd in zijn geheugen gegrift: hij is ervan overtuigd geraakt dat er leven is na de dood. Opvallend, want voor zijn hersenvliesontsteking geloofde hij niet in God en dacht hij dat patiënten die hersendood waren geweest hun bijna-doodervaring uit hun duim zogen.

Hoopgevend

In zijn eerste boek, bestseller Na dit leven, beschreef Alexander zijn bijna-doodervaring. De opvolger, De hemel in kaart, bestaat uit een combinatie van drie hoofdonderwerpen: een onderzoek naar wat allerlei geleerden over materie en bewustzijn hebben geschreven, brieven van lezers die de auteur berichten over hun eigen bijna-doodervaring, en andere ervaringen.

Het laatste deel bestaat uit herhalingen uit het eerste boek en aanvullingen daarop. Vooral de brieven van lezers zijn soms interessant en vaak ontroerend en hoopgevend.

Katholieke variant

Inhoudelijk is de katholieke variant van dit bijna-dood-ervaringenboek veel beter. In Waarom ik in het eeuwige leven geloof. Redenen om ook te geloven in het hiernamaals van Giovanni Martinetti s.j. worden de bijna-doodervaringen gerelateerd aan het geloof. Maar Alexanders boek is veel leesbaarder en laagdrempelig. Ideaal om in een ruk uit te lezen of als cadeautje. 

Eben Alexander, De hemel in kaart. Een neurochirurg onderzoekt de mysteries van het hiernamaals. Uitg. Bruna, 224 pp., hc., € 18,95, ISBN 978 94 0050 408 0

Giovanni Martinetti s.j., Waarom ik in het eeuwige leven geloof. Redenen om ook te geloven in het hiernamaals. Uitg. Colomba, 160 pp., pb., € 15,60. Info/bestellen: (071) 517 49 51, www.colomba.nl