<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘De Kerk trekt de stad in’: Delftse Maria-ommegang jubileert

KN Redactie 14 juni 2019
image
De Delftse Ommegang trekt jaarlijks in stilte door het centrum van de Zuid-Hollandse stad. Foto: Gilde Onze-Lieve-Vrouw van Jesse

De Delftse Ommegang wordt zondag voor de negentigste keer gelopen. Maar in feite is de processie een eeuwenoud fenomeen.

Dat vertelt Bert Ettekoven deze week in Katholiek Nieuwsblad. Hij is deken van het Delftse gilde Onze-Lieve-Vrouw van Jesse, een van de gezelschappen die meeloopt.

‘Wij roepen in stilte’

Behalve verschillende gildes, lopen jaarlijks ook zo’n 250 katholieken mee. Hoewel de aandacht voor de Kerk als instituut afneemt, is er nog altijd belangstelling voor het geloof, merkt Ettekoven. “Veel mensen die meelopen, zien wij nooit in de kerk. Blijkbaar appelleert de Ommegang toch ergens aan.”

De Delftse Ommegang wordt in stilte gelopen en heeft dit jaar als thema ‘Roepen in stilte’. “Je mag in stilte naar Maria roepen en haar aanspreken. Daarbij is onze Ommegang een roep naar buiten. De Kerk opent de deuren en trekt de stad in. Wij roepen in feite in stilte.”

image
Het huidige beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Jesse. Het oorspronkelijke beeld ging in 1572 tijdens de Beeldenstorm verloren. Foto: Gilde Onze-Lieve-Vrouw van Jesse

Het wonder uit 1327

De processie gaat terug op het wonder van Machteld uit 1327. Een blinde vrouw kreeg een visioen dat ze moest gaan bidden bij het Delftse Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouw van Jesse. Toen ze daarna de Mis bijwoonde, kreeg ze tijdens de consecratie haar zicht terug.

Ter ere van die gebeurtenis werd jaarlijks de Delftse Ommegang gelopen. Tijdens de Beeldenstorm van 1572 ging het Mariabeeld echter verloren.

Nieuw leven ingeblazen

Einde processie dus, totdat katholieke studenten de traditie in 1929 nieuw leven inbliezen. In stilte dit keer, en met precies één deelnemer aan de eerste editie. Dat had een erg aardse reden, vertelt Ettekoven: “Helaas viel de Ommegang precies tijdens de examens.”

Lees het hele verhaal over de Delftse Ommegang in KN van deze week.
Klik hier voor meer info over de Delftse Ommegang.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.