<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘De Notre Dame is geboren uit de christelijke hoop’

Catholic News Service 19 juni 2019
image
De aartsbisschop van Parijs vierde voor het eerst sinds de verwoestende brand weer een Mis in de Notre Dame. Foto: CNS Photo - KNA

De aartsbisschop van Parijs droeg een veiligheidshelm tijdens de eerst Mis in de Notre Damekathedraal sinds de enorme brand die het monument afgelopen april verwoestte.

Aartsbisschop Michel Aupetit droeg de Mis op 15 juni in de Mariakapel io om de wijding van het kathedrale altaar te vieren. Dit wordt normaal gesproken ieder jaar gevierd op 16 juni. Ongeveer dertig uitgenodigde gasten – vooral geestelijken, werknemers van de kathedraal en aannemers – droegen hoofdbescherming vanwege het gevaar van vallend metselwerk. De kapel zelf, gesitueerd achter het koor, is op zich veilig verklaard.

Notre Dame is geen versiering voor seculiere staat

In zijn preek noemde de aartsbisschop de brand niet maar benadrukte hij het doel van de Notre Dame: die is een plek van christelijke eredienst, geen ornament voor de seculiere staat.

Hij zei dat het gebouw nooit gereduceerd kan worden tot culturele plek of nationaal erfgoed. Hij waarschuwde zijn publiek dat wanneer Jezus als hoeksteen wordt verwijderd, het geheel niet materieel, maar geestelijk instort.

De kathedraal zou dan een “lege huls worden, een sieradenkistje zonder kostbaarheden, een levenloos skelet, een lichaam zonder ziel,” aldus de aartsbisschop. “De kathedraal is geboren uit het geloof van onze voorouders,” zei hij tijdens de Mis die werd uitgezonden door de katholieke Franse televisiezender KTO.

“Een cultuur zonder aanbidding wordt een negatieve cultuur”
- Aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs

Deze kathedraal is geboren uit de christelijke hoop, die voorbijgaat aan het kleine op zichzelf gerichte persoonlijke leven om een gigantisch project te realiseren dat ten dienste van iedereen staat. Een project dat voorbijgaat aan één enkele generatie.”

Ook zei hij dat de kathedraal geboren werd uit naastenliefde. “Het gebouw biedt een toevluchtsoord voor de armen en verworpelingen. Schamen wij ons voor het geloof van onze voorouders? Schamen wij ons voor Christus?”

De kathedraal is vooral een weerspiegeling van de ‘levende stenen’ die de leden van de Kerk zijn, verklaarde hij. “Kan onwetendheid of ideologisch denken onze cultuur scheiden van aanbidding? Laat me het botweg zeggen: een cultuur zonder aanbidding wordt een negatieve cultuur.”

Bodemloze religieuze onwetendheid

“Je hoeft alleen maar te kijken naar de bodemloze religieuze onwetendheid van onze tijdgenoten, want zoals hier in de publieke sector alle verwijzingen naar God worden uitgebannen, zo is een secularisatie ontstaan waar iedere spirituele dimensie ontbreekt,” sprak hij.

De kathedraal was gesloten sinds 15 april, toen een enorme brand de torenspits en het gewelfde dak verwoestte.

Notre Dame nog steeds in ‘kwetsbare staat’

De Franse president Emmanuel Macron wil de kathedraal binnen vijf jaar herbouwd hebben, maar minister van Cultuur Franck Riester meldde 14 juni op de Franse radio dat tot dus ver nog slechts 80 miljoen euro van de benodigde 850 miljoen is gedoneerd.

De meeste donaties waren kleine bedragen. Riester zei dat de middeleeuwse kathedraal nog steeds in ‘kwetsbare staat’ verkeert. Sommige delen van het gewelfde dak zitten nog los en zouden nog kunnen instorten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.