fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

De paus over politiek en samenleving

KN Redactie 29 maart 2018
image

Bij Berne Media is de Nederlandse vertaling verschenen van Politiek & samenleving. Het interview van de Franse wetenschapper en atheïst Dominique Wolton met paus Franciscus biedt een inkijkje in de persoon van Jorge Bergoglio.

Het is een intrigerend boek, dat vragen oproept, en op bepaalde thema’s zou je willen dat de interviewer had doorgevraagd. Bijvoorbeeld over de vraagtekens die de paus stelt bij de verdrijving van Saddam Hoessein en Muammar Khadaffi en daarmee, zij het niet uitgesproken, ook bij het Syrisch conflict.

Spanning

Woltons vraagstelling is minstens zo interessant en intrigerend als Franciscus’ antwoorden. Hij is dan wel atheïst, maar geen verbeten godsdiensthater. Hij is geraakt door de eenvoud van de paus en diens vermogen om mensen voor zich in te nemen. De paus spreekt in alle eenvoud over bruggen slaan door een handdruk en de bereidheid jezelf te ‘vernederen’ door als het ware je wapenrusting en vooroordelen af te leggen.

Je ziet dat terug in het boek, waar Wolton de kritiek niet schuwt en de paus soms wel erg weinig of zwak weerwerk biedt en daarmee kansen laat liggen. Zo sterk dat je af en toe het gevoel krijgt dat hij zich hier of daar van de Kerk lijkt te distantiëren. Er zit een vreemde spanning tussen zijn nadruk op het helaas overduidelijke feit dat we een Kerk van zondaars zijn en de zondige kant van de Kerk.

Veel open vragen

Die spanning zie je ook terug in de nogal categorische benadering die we van Franciscus kennen ten opzichte van de rigide, starre, wettische, onbuigzame, farizeïsche hoge en lage clerus, die zonder meer bestaat, maar kennelijk niet bekeerd hoeft te worden. Terwijl de paus tegelijk van mening is dat deze mensen ‘ziek’ zijn.

Wolton heeft ook een verkorte versie van de beruchte ‘curiale ziektes’ opgenomen. Stuk voor stuk scherpe, herkenbare observaties en bedoeld, zoals de paus het zelf zei, als “gewetensonderzoek”. Maar heeft die het beoogde effect gehad? Beter gezegd: kunnen hebben? Het contrasteert met wat Franciscus zelf zegt over hoe je mensen moet benaderen. Het doet een beetje denken aan onze eigen paus Adrianus VI, die zichzelf blijkens Twan Geurts’ biografie voor de voeten liep bij zijn pogingen de curie te hervormen.

Een boeiend boek voor wie paus Franciscus beter wil leren begrijpen, maar vele vragen blijven open.

***Paus Franciscus en Dominique Wolton. Politiek en samenleving. Een openhartig interview. Uitg. Berne Media, pb., 320 pp., € 24,90, ISBN 978 90 8972 224 9***

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.