fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

De Wilde Stad

Jan Peeters 9 maart 2018
image

Na het overweldigende succes van De Nieuwe Wildernis (2013) en Holland, Natuur in de Delta (2015) willen de makers ervan laten zien dat het zelfs in een stad als Amsterdam ‘barst van de natuur’.

In De Wilde Stad volgen we de kat Abatutu die de kijker een soort rondleiding door de stad geeft waar we tal van bekende en minder bekende dieren tegenkomen. We zien een stuntelend meerkoetenpaar dat eerst eieren legt en er vervolgens probeert een nest omheen te bouwen.

Echt verbazen doet het niet

We zien hoe meeuwen onophoudelijk de eieren en jonge meerkoetjes belagen en er evenmin voor terugschrikken toeristen de friet uit de handen te roven.

Duiven, ratten, muizen, zwaluwen en blauwe reigers die hels brutaal rond de viskramen op de markt rondhangen, echt verbazen doet het niet. Anders dan de eekhoorns, of de Amerikaanse kreeften die doodleuk over straat wandelen, afwerend hun scharen opheffend tegenover alles wat in de buurt komt.

Heel wat kindvriendelijker

Anders dan bij de twee bekroonde voorgangers hebben de makers niet het concept van de wisseling van de seizoenen gevolgd. Dat kan ook niet als een kat de kijker meeneemt op een ‘rondleiding’. En dat doet ie op een manier die misschien voor kinderen leuk is, maar op sommigen al snel irritant kan overkomen.

En over kinderen gesproken: deze film is heel wat kindvriendelijker dan De Nieuwe Wildernis, die ook de hardheid van de natuur onverbloemd in beeld bracht.

Wisseling van dag en nacht

Overigens verhinderde het rondleidingsconcept het de makers niet enkele keren de wisseling van dag en nacht versneld te laten zien. Dat is op zich fascinerend, maar gebeurt net iets te vaak. Alsof men niet goed heeft kunnen kiezen.

En daar valt de film een beetje tegen in vergelijking met de twee eerdere: de verwondering wil maar niet komen. Daarvoor is er te veel stad in gestopt, vooral de drukte ervan, variërend van het dagelijkse tot en met Koningsdag en de Gay Pride.

Niet wild enthousiast

Je vraagt je af of al die heisa mensen naar de bioscoop gaat trekken. Veel van wat je te zien krijgt, kun je ook zelf waarnemen, tenzij je je ogen in je zak hebt. Die stad kent toch ook stille en meer verborgen plekjes?

Toegegeven, we zijn inmiddels ontzettend verwend geraakt met de meest fantastische natuuropnamen die we de laatste jaren ook gewoon op de buis te zien krijgen. Probeer dat maar eens te evenaren in een o zo vertrouwde stedelijke omgeving. De Wilde Stad is een mooie film, maar niet om wild enthousiast over te zijn. 

Film: De Wilde Stad (2018), Nederland, 85 min. Regie: Mark Verkerk.