<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Doof kind

Hettie van der Ven 19 maart 2018
image

“Doof zijn is ook leuk.” Dit zinnetje werd door de moeder van Tobias de Ronde opgeschreven toen haar zoon nog kind was en ze een logboekje bijhield over zijn ontwikkeling. Tobias is doof.

Of zoals zijn vader in de documentaire zegt: “Hij is stokdoof geboren. Ik sloeg vlak achter zijn hoofd twee pannendeksels tegen elkaar aan en er kwam geen enkele reactie. Als ouders stel je dan in razend tempo je verwachtingen bij.”

Een ondernemend leven

Dat die verwachtingen helemaal niet bijgesteld hoefden te worden en dat je als dove een zeer ondernemend en rijk leven kunt leiden, dat toont Doof kind op een bijzonder vrolijke manier. Met veel dank aan de inmiddels 28-jarige Tobias: intelligent, vrolijk, ondernemend en gezegend met veel humor en een expressieve mimiek.

Regisseur van Doof kind is vader Alex de Ronde. Met behulp van oude homevideo’s laat hij zien hoe Tobias als klein jongetje logopedie krijgt en de gebarentaal steeds beter gaat beheersen. Hoe hij na de basisschool vanuit Amsterdam naar een school speciaal voor doven in Groningen gaat en hoe hij docent Nederlandse Gebarentaal wordt.

Niks is onzegbaar

Een mooie rol is weggelegd voor Joachim, de horende broer van Tobias. “Het belangrijkste is dat je broers bent. Die doofheid boeit niet zo erg.” Tobias zelf laat zien dat voor een dove niks onzegbaar is. Als ventje van een jaar of acht verbeeldt hij op ontroerende wijze het overlijden van zijn moeder. “Mama had beestjes in haar borst”, zo drukt hij met expressieve gebaren uit.

Tobias reist de wereld over, brengt een jaar door op Gallaudet University in Washington DC, de enige universiteit ter wereld voor doven en slechthorenden en gaat samenwonen met zijn eveneens dove, Deense vriendin.

Urgente boodschap

Tussen alle vrolijkheid door heeft Doof kind ook een urgente boodschap. Tobias maakt zich zorgen over het verdwijnen van de dovencultuur, mede als gevolg van cochleaire implantaten. Hierdoor leren steeds minder jonge, dove kinderen gebarentaal en raken ze soms verward: ben ik nu doof of horend?

Zijn doofheid heeft Tobias gevormd en hij beschouwt deze als zijn cultuur en identiteit. “Doof is een heel land. Doof is een hele wereld. Ik heb de horende wereld niet nodig. Ik heb me nooit ­gehandicapt gevoeld.” Doof kind is zeer inspirerend. 

Documentaire: Doof kind (2017), Nederland, 71 min. ­Regie: Alex de Ronde, met o.a. Tobias de Ronde en Joachim de Ronde.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.