<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Een antwoord op de angst

Anton de Wit 26 augustus 2017
image
"We moeten activisten zijn. Maar wel gezonde activisten." (Foto: Sam Rodgers / Flickr.com - CC-BY-NC-2.0)

Hoe kun je je inzetten voor een betere wereld, zonder onrustig, angstig en wanhopig te worden? Een katholieke activiste deelt haar beproefde recept.

Soms lijkt het of de wereld gek geworden is. En de ongerustheid die velen van ons voelen, helpt daar niet aan. Toch voelen we op een of andere manier niet alleen de neiging om ongerust te zijn, maar zelfs de plicht om ongerust te zijn. Zo veel dingen gaan de verkeerde kant op, van de nucleaire spanning tussen de VS en Noord-Korea tot en met de neo-nazi’s die door onze straten marcheren. En dan loopt de staf van president Trump via de draaideur het Witte Huis weer uit, nog voor wij ‘Scaramucci’ kunnen uitspreken.

Doe iets!

Op sociale media lezen krijgen we het ene na het andere artikel voor de kiezen, waarvan onze activistische vrienden vinden dat we het móeten lezen. Het is bijna alsof mensen hun angsten tegen ons uitschreeuwen. Hier moet je je zorgen over maken! Een natuurgebied in gevaar, een gevaarlijke pesticide, een ijsberg zo groot als Connecticut die op dreef is geraakt, burgerrechten in het gedrang.

Doe iets!

Althans, dat is de onbewuste – en niet zo onbewuste – boodschap. We worden gevraagd petities te tekenen, politici te benaderen, een demonstratie bij te wonen.

Achterover leunen

Natuurlijk is activisme nodig. “Het enige wat nodig is voor de overwinning van het kwaad, is dat goede mensen niets doen.” De oorsprong van dit citaat is discutabel, maar Edmund Burke, John F. Kennedy, en een heleboel andere goede mensen hebben het vaak genoeg herhaald om me ervan te overtuigen dat we in tijden als de onze niet achterover kunnen leunen, onze hoofden schudden en vervolgens niets doen.

Maar toch, wat we in tijden als deze vooral geneigd zijn te ‘doen’, is bezorgd zijn. We merken het allemaal: mensen zijn gespannen, rusteloos, bang. Je ergens van bewust zijn is één ding. Simpelweg toegeven aan ongerustheid is echt iets anders.

Gebed

Hier is mijn bescheiden voorstel, een die je niet veel leest in seculiere kranten of Facebook-berichten. Ik geloof dat de plek om te beginnen het gebed is. Niet alleen het gebed voor onze vermoeide wereld, al is dat ook nodig, maar een dieper gebed om jezelf op God af te stemmen, wiens Zoon ons een vrede beloofd heeft die de wereld ons niet geven kan.

Natuurlijk gooien we onze problemen niet simpelweg over de schutting bij God, om vervolgens weg te lopen. Zoals de heilige Teresa van Avila ons voorhield, zijn wij de handen en voeten van God op deze aarde. We moeten activisten zijn. Maar wel gezonde activisten.

Bonhoeffer

We beginnen in gebed, en we eindigen daar ook. Een van mijn favoriete citaten is van de lutheraanse predikant Dietrich Bonhoeffer, die door de nazi’s vermoord werd vanwege zijn verzet tegen het fascisme. Hij zei: “Gebed vervangt geen enkele daad. Maar het is een daad, die door niets anders vervangen kan worden.”

Ontspan!

Dus begin bij God. Richt je vervolgens op datgene, wat je het meeste tot actie oproept. Zelf heb ik gestreden tegen de doodstraf, ik heb brieven geschreven uit naam van ter dood veroordeelde gevangenen, heb politici gebeld, meegedaan aan demonstraties voor vluchtelingen, geld gegeven aan goede doelen. Doe wat je denkt dat God van je vraagt.

En dan… ontspan! Ga de deur uit, bezoek vrienden, lach. Raak niet verslaafd aan sociale media, politieke websites, televisienieuws.

Betrokken burger

Ik doe mijn best om een betrokken burger te zijn. Vervolgens doe ik mijn best – zonder dat het altijd lukt – om mijn onrust te geven aan degene die zei: “Mijn juk is zacht en Mijn last is licht”.

Effie Caldarola is een katholieke schrijfster, columniste en activiste uit de Verenigde Staten. (Bron: Catholic News Service / Vertaling AdW)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.