fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Een kijkje in de tuin van de kardinaal

Benoit Lannoo 2 juli 2019
image
De tuin van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen is sinds kort op woensdagmiddag en in het weekend geopend voor publiek. Foto: Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Goed nieuws voor wie binnenkort Mechelen bezoekt: de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis is sinds kort elke woensdagnamiddag en tijdens het weekend als ‘stiltetuin’ open voor het publiek.

In België zijn de diocesane kerken en sacristieën overheidseigendom en worden ze – op grond van het concordaat dat Napoleon Bonaparte in 1801 met paus Pius VII sloot – via gemeentelijke of provinciale kerkbesturen ter beschikking gesteld voor de eredienst of om de clerus te huisvesten. Dit is dus ook het geval met de achttiende-eeuwse residentie van de aartsbisschop van Mechelen-Brussel aan de Mechelse Wollemarkt.

Renovatie

De stad Mechelen was al langer geïnteresseerd om de ruime ommuurde binnentuin van dat aartsbisschoppelijke paleis voor het grote publiek te kunnen openstellen, en het vond samen met het provinciebestuur in kardinaal Jozef De Kesel een goede gesprekspartner. De renovatie van de stadstuin, geïntegreerd in een omvangrijke en over vele jaren gespreide restauratie van het aartsbisschoppelijk paleis, is inmiddels afgewerkt.

Dus kwamen stedelijk, provinciale en kerkelijke overheden overeen deze groene long in het centrum van de binnenstad voortaan op woensdagmiddag en op zaterdag en zondag gratis open te stellen voor het publiek. Daartoe is een nieuwe ingang gemaakt aan de Schoutetstraat. Er is camerabewaking en ook de stadswachten zullen een oogje in het zeil houden om de rust en netheid van de plek te garanderen.

Leefbare samenleving

“In onze soms jachtige samenleving hunkeren velen naar wat rust, stilte en eenvoud”, legt kardinaal Jozef De Kesel uit. “In de tuin van het aartsbisschoppelijke paleis zijn deze nog volop te vinden. Het behoort tot het DNA van onze katholieke geloofsgemeenschap om bij te dragen aan een leefbare samenleving. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we deze ‘stiltetuin’ in samenwerking met stad en provincie toegankelijk konden maken voor het grote publiek.”

De ‘stiltetuin’ is bereikbaar via de Schoutetstraat in Mechelen en in de zomermaanden open op woensdagmiddag van 13 tot 19 uur en op zaterdag en zondag van 9 tot 19 uur.