<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus enthousiast ontvangen in Colombia

KN Redactie 7 september 2017
image
De in gevangenschap verwekte Emmanuel Rojas wordt door de paus begroet. (Foto: AP)

Paus Franciscus is bij zijn aankomst woensdag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá enthousiast ontvangen door honderdduizenden mensen.

Een moment blijft de pausmobiel in de mensenmassa stil staan. Honderdduizenden hebben op dit moment van het bezoek van de paus gewacht. Slechts stapvoets kan de pauselijke kolonne zich een weg banen door de uitgelaten menigte.

Symbolisch karakter

Het bezoek heeft een symbolisch karakter gekregen. De paus is gekomen om Colombia te helpen op de weg naar de vrede waar het sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw naar snakt. Toen brak een bloedige burgeroorlog uit die vele tienduizenden mensen het leven heeft gekost.
Ook de paus zelf zei tijdens de vlucht over de oceaan dat hij vrede wil brengen in het land. Maar dat de weg naar vrede moeilijk is en soms hapert.

Beladen

Hoe beladen het bezoek is bleek al bij aankomst van de paus op het militaire vliegveld Catam bij Bogotá. Hij kreeg een vredesduif aangeboden door Emmanuel, de zoon van een jarenlang door de guerrillabeweging FARC ontvoerde politica Clara Rojas.
Emmanuel werd tijdens de gevangenschap van Rojas verwekt. Toen hij als baby ernstig ziek was geworden stond zijn moeder toe dat hij naar een arts werd gebracht. In plaats daarvan lieten de guerrilla’s hem achter bij een boer die geen flauw idee had wie hij was.

Onvindbaar

De vrijlating van zijn moeder, een jaar later, werd bemoeilijkt omdat de jongen onvindbaar was. Kort daarop bleek hij in een instelling van de kinderbescherming te zitten.
“De duif symboliseert de vrede in Colombia en wij willen dat God ons die vrede schenkt, zoals de paus gezegd heeft”, aldus Emmanuel.

Oorlogsgewonden

De paus doorbreekt het protocol als hij oorlogsinvaliden op het plein van het vliegveld ziet. President Juan Manuel Santos had hem gewezen op “onze helden die ons in staat hebben gesteld dat wij vandaag kunnen vieren dat er vrede is.”
De paus maakt een praatje met de gewond geraakte militairen en omhelsd er verschillenden. Het raakt de duizenden Colombianen die het tafereel via beeldschermen volgen diep. De burgeroorlog heeft zoveel families getroffen en zoveel mensen naar ziel en lichaam geschaad.

Uitgelaten menigte

Daarna begeeft de paus zich in de pausmobiel op weg naar de nuntiatuur via de Calle 26, een van de belangrijkste verkeersslagaders van de hoofdstad. “Leve de vrede”, scandeert de menigte. Velen gooien witte bloemen naar de pausmobiel. Hier en daar breekt de menigte door de afzettingen en op enig moment staat de auto met de paus vast in de mensenmassa.Veiligheidsmensen hebben de grootste moeite het voertuig weer op gang te krijgen.

Oud-president

Onder de toeschouwers is ook de vorige president, Alvaro Uribe, die met een spandoek de paus om zijn zegen vraagt. Uribe, die de FARC zwaar in het nauw en daarmee naar de onderhandelingstafel heeft gedreven, heeft zware kritiek op het vredesakkoord met de guerrillabeweging omdat er teveel concessies zijn gedaan.

‘Ga zo door’

Eenmaal bij de nuntiatuur aangekomen spreekt de paus de Colombianen voor het eerst toe. Hij richt zich vooral tot de jongeren, die onder meer uit de sloppenwijk Bronx komen en zich met hulp van de Kerk een bestaan weten op te bouwen. De jongeren dansen, rappen en zingen voor de paus, die zichtbaar geniet. “Ga zo door!”, roept hij hen toe.
Hij moedigt hen aan zich niet te laten bedotten en staande te blijven. “Laat jullie vreugde en hoop niet ontnemen.”

Toon gezet

Een kind biedt hem een witte poncho aan, die hij onder gejuich van de toeschouwers onmiddellijk aantrekt. Dan gaat hij de nuntiatuur binnen om bij te komen van de vermoeiende reis, waarvan het vervolg met spanning wordt bekeken, maar ook de toon is gezet. (KN/KNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.