<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Tweede dag pausreis in het teken van vrede en verzoening

KN Redactie 8 september 2017
image
Colombianen in afwachting van paus Franciscus op het plein voor de kathedraal in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. (Foto: AP)

Tijdens dag twee van zijn bezoek aan Colombia sprak paus Franciscus herhaaldelijk woorden van vrede en verzoening.

De intensieve dag werd afgesloten met een openluchtmis in hoofdstad Bogota, met naar schatting 1 miljoen gelovigen.

President Santos

Franciscus’ verzoenende toon weerklonk luid en duidelijk tijdens de verschillende ontmoetingen die deel uitmaakten van een intensief programma. De dag na aankomst begon met een begroeting aan de plaatselijke autoriteiten. Naast de Colombiaanse president Santos woonden politieke, maatschappelijke en religieuze prominenten de korte ontmoeting bij.

‘Opbouw van de eenheid’

Paus Franciscus erkende in zijn toespraak dat in het laatste jaar “met zekerheid” vooruitgang is geboekt in het vredesproces, maar waarschuwde ook dat “de zoektocht naar vrede een onophoudelijke taak is, die de inzet van alle betrokkenen vereist”. De opvolger van Petrus sprak over het belang van “het mijden van wraak” en nodigde de aanwezigen uit zich in te zetten voor de “opbouw van de eenheid van de natie.”

‘Houd de vreugde levend’

Na een kort bezoek aan de kathedraal van Bogota, begaf paus Franciscus zich naar het aartsbisschoppelijk paleis, voor een ontmoeting met de Colombiaanse bisschoppen. Voor de bijeenkomst sprak Franciscus vanaf het balkon een omvangrijke menigte toe, waaronder 22.000 jongeren afkomstig uit het hele land.

“Houd de vreugde levend, omdat dit het teken is van een jong hart dat de Heer heeft ontmoet”, sprak Franciscus tot de enthousiaste jongeren.

“Jullie jeugd stelt jullie in staat om te vergeven. Hen te vergeven die ons hebben verwond”, aldus de paus. “Het is juist om deze capaciteit om te kunnen vergeven, dat jullie de enorme uitdaging aangaan om ons te helpen ons hart te genezen.”

‘Jullie zijn herders’

Ook de Colombiaanse bisschoppen werden door de paus aangespoord zich in te zetten voor vrede.

“Colombia heeft jullie blik nodig, om het land te ondersteunen op de weg naar definitieve vrede en verzoening”, aldus de paus.

Franciscus nodigde de bisschoppen uit zich te begeven in de voorste linie van het vredesproces van het land. “Jullie zijn geen technici of politici, maar herders”, zei de paus, die hen uitnodigde “met vrijheid het Woord van verzoening en barmhartigheid verkondigen”.

‘Naar het diepe varen’

Na de ontmoeting met vertegenwoordigers van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie CELAM, werd de dag afgesloten met een openluchtmis in het Parco Simon Bolivar van Bogotá. Tijdens de homilie nodigde de paus uit “naar het diepe te varen, zoals Jezus deed met Simon. Hij nodigt ons uit om risico’s te nemen, ons egoïsme te verlaten en Hem te volgen, angsten achter te laten die ons verlammen en ons belemmeren om bouwers van vrede te zijn en bevorderaars van het leven”. (KN/News.va)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.