<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Eindeloos geduldige liefde

KN Redactie 2 maart 2017
image

“Een oefenschool om erachter te komen hoe God tot jou spreekt.” Zo omschrijft pater Nicolaas Sintobin dit boek in zijn voorwoord. Dit is dan ook nadrukkelijk geen boek om te lezen, maar een handvat om mee aan de slag te gaan in de veertigdagentijd.

Eindeloos geduldige liefde is bedoeld voor beginners, getuige ook de uitleg van de pater jezuïet in datzelfde voorwoord over wat de Bijbel is en hoe om te gaan met de teksten.

Stilte en bezinning

Geïnspireerd op de gebedservaring van de heilige Ignatius van Loyola neemt het boekje je veertig dagen, van Aswoensdag tot de zondag van Pasen, aan de hand om “midden in de dagdagelijkse drukte” een moment van stilte en bezinning te vinden en de bijbelteksten “op je eigen ervaring te leggen”.

Elke dag krijgt de lezer een bijbeltekst mee, meestal genomen uit de lezingen van de dag, gevolgd door een aantal gebedsintenties of vragen om over na te denken. En hoewel het boekje dus bestemd is voor beginners en de teksten, passend bij deze tijd, in korte, hapklare brokjes worden aangeboden, geven de intenties en vragen aanleiding tot stevig nadenken.

Prikkelende vragen

Met prikkelende thema’s als ‘Is het dwaas om in God te geloven?’, ‘Is dat nou de Koning?’ en vragen als ‘Hoe zou ik mij op de plaats van Jezus voelen?’ en ‘Zou er uitstraling van mij uitgaan?’ kun je flink aan de slag.

Elke week heeft een eigen thema meegekregen, waarbij in de eerste vier weken gericht wordt op wat wij als gelovigen gratis mogen ontvangen, Gods liefde en zijn barmhartigheid. Hoe dichter bij Goede Vrijdag, hoe meer de teksten toewerken naar het besef dat die gaven niet vanzelfsprekend zijn en ze bovendien tegenwerking krijgen, zoals ook Jezus steeds meer tegenwerking kreeg.

Voor wie meer wil

Een mooi boekje – ook om cadeau te doen – voor al diegenen die meer handen en voeten zouden willen geven aan het biddend beleven van de Vastentijd, maar niet goed weten waar te beginnen. Handig is het in dat licht ook dat er aan het einde een overzicht wordt gegeven van websites en boeken over de ignatiaanse spiritualiteit.

Overigens bieden de jezuïeten al enkele jaren een digitale veertigdagenretraite aan, ook dit jaar weer. Deelnemers ontvangen dagelijks een e-mail met een bijbeltekst en gebedssuggesties, geloofsimpulsen en tips over hoe te bidden. Aanmelden daarvoor kan op www.ignatiaansbidden.org. 

Nikolaas Sintobin, Dries van den Akker e.a., Eindeloos geduldige liefde. 40 dagen dichter bij God. Uitg. Meinema, pb., 96 pp., €12,50, ISBN 978 90 211 70367